Biznis i ekonomijaPreporučeno

Sentiment njemačkih investitora opet kliznuo u negativni teritorij: ZEW

zima
Ilustracija

Raspoloženje njemačkih investitora neočekivano se pogoršalo u svibnju, pokazalo je u utorak objavljeno istraživanje instituta ZEW. Mjesečno ispitivanje bilježi pad srednjoročnog sentimenta o stanju u ekonomiji s travanjskih 3.1 na -2.1 postotna boda, analitičari su očekivali vrijednost 5.0. Indeks je pokazao i negativna očekivanja za eurozonu (-1.6).

“Najnovija eskalacija u trgovinskom sporu između Sjedinjenih Američkih Država i Kine ponovno je ojačala nesigurnost oko njemačkog izvoza, ključnog faktora za rast BDP-a,” komentirao je podatke Achim Wambach, predsjednik ZEW-a.

“Masivna prijetnja”

“Tekući smjer konfrontacije između SAD-a i Kine predstavlja masivnu prijetnju svjetskoj ekonomiji,” ocijenio je Joachim Lang, direktor njemačke industrijske udruge BDI i ponovio gledište da carine štete svima i da u trgovinskom ratu nema pobjednika. “Nacionalno soliranje i carine su pogrešne. SAD bi trebao konstruktivno raditi na reformi Svjetske trgovinske organizacije (WTO),” rekao je.

Njemačka vlada je prošlog mjeseca prepolovila prijašnju procjenu gospodarskog rasta za 2019. godinu na 0.5 posto, značajno ispod 2.2 posto zabilježenih u 2017. i 1.4 posto u 2018. godini.

Dok su srednjoročna očekivanja pala, odvojeno mjerenje investitorske (pr)ocjene aktualnog stanja bolje je od očekivanog i u svibnju je iznosilo 8,2 u odnosu na 5.5 u prijašnjem mjesecu. Tržišta su predviđala sentiment od 6.0 postotna boda.

Iz ZEW-a kažu da na ocjenu utječu travanjski, bolji od očekivanih rezultati u industrijskoj proizvodnji i izvozu, što sugerira da bi prvi kvartal mogao biti snažniji od slabašnih prognoza.

Značajno usporavanje BDP-a

Njemačka vlada je prošlog mjeseca prepolovila prijašnju procjenu gospodarskog rasta za 2019. godinu na 0.5 posto, značajno ispod 2.2 posto zabilježenih u 2017. i 1.4 posto u 2018. godini.

>>>Bundesbank smanjio procjenu rasta njemačke ekonomije na 0.6%

Federalni ured za statistiku preliminarne podatke o BDP-u za prvo tromjesečje objavljuje danas. Analitičari očekuju rast od 0.4 posto nakon stagnacije i koketiranja s recesijom u posljednjem kvartalu prošle godine.

ZEW ankete, čije je provođenje započelo 1991. godine, indeks izračunavaju temeljem postotnih razlika između analitičara s optimističnim pogledom na njemačku ekonomiju u polugodišnjem razdoblju i pesimista. Dugoročni prosjek indikatora iznosi 22.1 postotna boda, navodi Financial Times.