FunPreporučeno

Serija za djecu o muškarcu s neposlušnim penisom zabavlja i ljuti Dansku | VIDEO

Foto: DR

Danska javna televizija, DR, prošle je subote započela s emitiranjem animiranog showa za djecu čiji su glavni protagonisti muškarac s imenom John Dillermand i njegov frapantno dugački, višestruko korisni i često neposlušni penis.

Očekivano, novi je lik izazvao sablazan, ali i osvojio podršku – potpirujući raspravu o ćudoređu i sadržaju primjerenom za djecu u trenutku kad Danska uživa uspon #MeToo pokreta.

>>>Poljski konzervativci guraju kriminalizaciju ‘promocije maloljetnih seksualnih aktivnosti’

“Je li ovo uistinu poruka koju želimo poslati djeci dok smo usred ogromnog #MeToo vala?” napisala je u jednom od prvih javnih komentara danska autorica Anne Lise Marstrand-Jørgensen.

Dillermand, u doslovnom prijevodu “čovjek s penisom” (diller je penis u slengu), cilja na publiku staru između četiri i osam godina.

Seriju je osudio i Christian Groes, izvanredni profesor i istraživač spolova na Sveučilištu Roskilde, rekavši da program koji slavi moć muških genitalija može samo naštetiti porivima prema jednakosti.

Show “ovjekovječuje standardnu ideju patrijarhalnog društva i normalizira ‘kulturu svlačionice’ … koja je korištena za opravdanje mnogih loših ponašanja muškaraca. To bi trebalo biti smiješno – pa se smatra bezazlenim. Ali nije. A mi tome učimo svoju djecu,” odvagnuo je profesor.

S druge strane, Erla Heinesen Højsted, psihologinja koja radi s obiteljima i djecom, drži da kritičari i protivnici serije možda previše kontempliraju o njezinoj prirodi.

“John Dillermand razgovara s djecom i dijeli njihov način razmišljanja – a djeci se genitalije čine smiješnima,” rekla je. “Show prikazuje muškarca koji je impulzivan i nije uvijek pod kontrolom, koji čini greške – poput djece, no ono što je bitno, on uvijek napravi pravu stvar. On odgovara za svoja djela. Primjerice, kad mu žena u seriji kaže da bi svoj penis trebao držati u hlačama, on posluša. Što je zgodno. On je odgovoran.”

Højsted kaže kako razumije da je show stigao u “osjetljiva vremena”, ali inzistira da njegova priroda nije seksualna. “To kategorički nije serije o seksu,” rekla je. “Praviti se da je takva projiciranje je odraslih ideja.”

>>>Romantični gay oglasi Coca-Cole uzrujali mađarsku desnicu

Guardian piše da danska javna televizija ima sklonost propitivanja i pomicanja granica – osobito u programu za djecu. U njezinom je opusu serija o Onkelu Rejeu, među klincima popularnom liku koji psuje, puši lulu i mrzi kupanje. Konzervativne duhove uznemiruje i osebujni karakter lika iz showa Gepetto News koji je u 2012. godini otkrio da rado nosi odjeću oba spola.

DR je u službenom osvrtu na kritike naveo kako je s jednakom lakoćom mogao producirati serijal o ženi “koja nema kontrolu nad svojom vaginom” i da je najvažnija da djeca uživaju u showu.

Comments (1)

  1. […] >>>Serija za djecu o muškarcu s neposlušnim penisom zabavlja i ljuti Dansku | VIDEO […]

Comments are closed.