Biznis i ekonomijaPreporučeno

Serijski bankroter Argentina blizu dogovora o restrukturiranju 65 milijardi dolara duga

Prošlog mjeseca službeno bankrotirana Argentina i njezini zajmodavci napreduje u postizanju dogovora o restrukturiranju 65 milijardi dolara duga iako još uvijek postoji opasnost od neuspjeha koji bi, kako je rekao jedan od kreditora za Reuters, naciju mogli pretvoriti u “zemlju zombija”.

“Ako izostane načelni sporazum, Argentina će ušetati u zemlju zombija,” rekao je pod uvjetom anonimnosti jedan od vjerovnika čija je ocjena da vlada mora poboljšati svoju ponudu ako želi pridobiti većinu vlasnika obveznica.

>>>Godišnja inflacija u Argentini 53.8%: Indec

Vlada je u posljednjim danima pomaknula krajnji rok za postizanje dogovora na 12. lipnja i navela da radi na poboljšanju ponude iako ima “mršavu maržu” za izmjene. Potraživanja su istovremeno umanjile i velike grupe kreditora, što je smanjilo jaz između dviju strana.

Zajmodavci pritom još uvijek drže da vlada može ponuditi više nego što je na stolu. Analitičari kažu da njezina ponuda podrazumijeva vraćanje 40-45 centa na uloženi dolar, dok su vjerovnici spremni podnijeti gubitak ispod razine od 50 centi.

>>>Selektivni bankrot, ‘klasična kapitulacija’ investitora u Argentini

“Naše gledište ostaje da je dogovor izgledan u sljedećih nekoliko tjedana,” napisali su u utorak u bilješci za klijente iz Goldman Sachsa uz napomenu da rizik od neuspjeha ostaje jer je mala vjerojatnost da će vlasti značajno poboljšati postojeće uvjete koji uživaju podršku Međunarodnog monetarnog fonda.

>>>Novi argentinski ministar ekonomije štićenik Stiglitza

Posljednji je deveti u nizu bankrota Argentine od proglašenja neovisnosti u 1816. godini. Najpoznatiji, spektakularni krah odigrao se u 2001. kad je nacija propustila platiti obrok od 100 milijardi dolara što je rezultiralo dugotrajnim sudskim bitkama i odsijecanjem od tržišta kapitala.