Politika

Šest smrti, 816 zaraza – na respiratoru 57 pacijenata: COVID-19 | 3. rujna | detalji

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 816 novih slučajeva koronavirusa, a umrlo je šest osoba, izvijestio je u petak Nacionalni stožer civilne zaštite.

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj trenutno je 4156. Na bolničkom liječenju je 457 pacijenata, sedam više nego jučer, dok ih je na respiratoru 57, četiri više nego jučer.

>>>Umrlo 11 osoba, najviše u jednom danu od 14. lipnja: COVID-19 | 2. rujna | detalji

U samoizolaciji je 8107 osoba.

Od početka pandemije u Hrvatskoj je zabilježeno 376.417 osoba s koronavirusom, od kojih je 8355 umrlo. Ukupno se oporavilo 363.906 osoba, od toga 597 u posljednja 24 sata.

Do danas je ukupno testirano 2.573.737 osoba, od toga 9658 u posljednja 24 sata.

Zaključno s 2. rujna utrošeno je 3.286.459 doza cjepiva, a cijepljeno je 42,75 posto ukupnog stanovništva, odnosno 51,34 posto odraslog stanovništva. Na dan 2. rujna utrošene su 7759 doze cjepiva, a od toga je 4623 osoba cijepljeno prvom dozom.

Zaključno s 2. rujna 1.734.997 osoba cijepljena je barem jednom dozom, a od njih je cijepljenje završeno za 1.624.041 osobe (1.551.462 osoba s dvije doze i 72.579 osoba sa cjepivom Jannsen), što je 48,12 posto odraslog stanovništva.

U Sisačko-moslavačkoj županiji 12 novooboljelih

Na području Sisačko-moslavačke županije u proteklih 24 sata zabilježeno je 12 slučajeva novooboljelih osoba od covid-19, izvijestio je županijski stožer civilne zaštite.

Četiri novozaražene osobe su iz Petrinje, po tri su iz Siska i Hrvatske Kostajnice, te po jedna osoba iz Novske i Kutine.

Istodobno, u izvješću su svi građani županije pozvani na odgovornost i razumijevanje u primjeni svih epidemioloških mjera i odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite, kako bi se što prije spriječilo širenje pandemije koronavirusa.

Bjelovarsko-bilogorska županija: 20 novozaraženih osoba

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potvrđeno je 20 novih slučajeva zaraze koronavirusom, priopćili su u petak iz županijskog Stožera civilne zaštite.

12 novozaraženih osoba s područja je grada Bjelovara, 3 novooboljele osobe s područja su grada Daruvara, 2 novozaražene osobe s područja su općine Rovišće, a po jedan novi slučaj zaraze koronavirusom zabilježen je na područjima gradova Grubišno Polje i Čazma te općine Hercegovac.

U Općoj bolnici Bjelovar na liječenju je jedanaest pacijenata zaraženih koronavirusom, od kojih su dvije osobe na respiratoru, a na opservaciji je šest pacijenata.

U samoizolaciji na području Bjelovarsko-bilogorske županije nalazi se 278 osoba.

U Varaždinskoj županiji 32 nova slučaja

U Varaždinskoj županiji potvrđena su 32 nova slučaja zaraze koronavirusom nakon što je testirano 216 osoba, priopćili su u petak iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Oporavilo se 15 osoba, a broj aktivnih slučajeva sada je 102.

U Općoj bolnici Varaždin na liječenju je 11 pacijenata.

Za idući tjedan iz Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije cijepljenje za veći broj građana bez prethodne najave najavili su u utorak i srijedu.

U sportskoj dvorani Gospodarske škole u Varaždinu u utorak, 7. rujna, od 8 do 14 sati, bit će organizirano cijepljenje drugom dozom AstraZenece i Pfizera za građane koji su prvom dozom cijepljeni 3., 4. i 7. kolovoza te cijepljenje prvom dozom Pfizera za sve zainteresirane građane.

U dvorani u podrumu kirurgije Opće bolnice Varaždin u srijedu, 8. rujna, od 8 do 13 sati, bit će cijepljenje drugom dozom Moderne te drugom dozom Pfizera za građane koji su prvi put cijepljeni 10. i 12. kolovoza.

U Virovitičko-podravskoj županiji 12 novih slučajeva

Na području Virovitičko-podravske županije u posljednja 24 sata testirano je 47 uzoraka i zabilježeno 12 slučaja zaraze koronavirusom, izvijestio je u petak županijski Stožer Civilne zaštite.

U Virovitici je 8 novozaraženih, u Slatini, Sopju, Lukaču i Gradini po jedan.

Na liječenju u Općoj bolnici Virovitica je devet pacijenata.

Od početka epidemije na području Virovitičko-podravske županije zaraženo je 5078 osoba, a 142 je preminulo.

Koprivničko-križevačka županija: devet novih slučajeva

Devet novih slučajeva covida-19 potvrđeno je u posljednja 24 sata na području Koprivničko-križevačke županije, izvijestio je stožer civilne zaštite.

Trenutno je 58 aktivnih slučaja bolesti, ozdravile su četiri osobe a na bolničkom se liječenju nalazi šest osoba.

Tijekom jučerašnjeg dana izuzeto je 58 uzoraka sa sumnjom na koronavirus.

U Međimurskoj županiji sedam novozaraženih

Međimurje ima sedam novih slučajeva zaraze koronavirusom, priopćili su u petak iz Županijskog stožera Civilne zaštite.

U Županijskoj bolnici u Čakovcu hospitalizirano je pet pozitivnih pacijenata te nema pacijenata na respiratoru.

U protekla 24 sata obrađena su 64 uzorka od čega je evidentirano šest pozitivna nalaza na virus, što je 9,3 posto pozitivnih od broja testiranih. Iz drugih županija prijavljen je jedan pozitivan slučaj kod osobe s prebivalištem ili boravištem u Međimurskoj županiji.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 66.127 uzoraka.

U protekla 24 sata oporavilo se osam osoba, a broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji danas iznosi 48.

U Zagrebačkoj županiji 60 novih slučajeva zaraze

U Zagrebačkoj županiji zabilježeno je 60 novih slučajeva koronavirusa, izvijestio je u petak županijski Zavod za javno zdravstvo

Ozdravile su tri osobe pa je trenutno aktivno 412 slučajeva.

Najviše oboljelih je u Velikoj Gorici (15) i Samoboru (8).

U Primorsko-goranskoj županiji 54 novooboljele osobe, jedna umrla

Na području Primorsko-goranske županije 54 su novooboljele osobe, a jedna je umrla od posljedica covida-19 u Kliničkom bolničkom centru Rijeka, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.

Ozdravilo je 25 osoba pa je trenutno 261 aktivni slučaj.

40 novozaraženih je iz Rijeke i njena prstena, osam s liburnijskog područja te po tri iz crikveničko-vinodolske regije i s otoka Krka.

Laboratorijski je u četvrtak obrađeno 2178 uzoraka briseva, od kojih je pozitivno bilo 2,48 posto.

Po podacima KBC-a Rijeka u bolnici se liječe 23 pacijenta s covidom-19. Ističu kako se tijekom četvrtog epidemijskog vala povećava priljev teških pacijenata iz okolnih županija. Tako su od četiri pacijenta na respiratoru. troje iz susjednih županija.

Bez obzira na nastavak pogoršanja epidemiološke situacije, PGŽ je po pokazateljima i dalje u zelenoj zoni zdravstvene sigurnosti, istaknuo je županijski Stožer civilne zaštite. Naime, 14-dnevna kumulativna stopa novooboljelih je 61,36, a 14 dnevni kumulativni udio pozitivnih uzoraka među testiranima je 0,63 posto.

Osam novozaraženih osoba u Istarskoj županiji, jedna umrla

Osam novozaraženih osoba i jedna preminula evidentirano je u posljednja 24 sata u Istarskoj županiji, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.

U pulskoj Općoj bolnici preminula je 79-godišnja osoba.

Od jučer se oporavilo 9 osoba, a na liječenju na Odjelu za infektologiju Opće bolnice Pula 12 je pacijenata, 3 manje nego dan ranije.

Ispitano je 285 uzoraka na covid-19.

U samoizolaciji su u Istri trenutno 362 osobe.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji 12 novozaraženih

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježeno je 12 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a oporavile su se 22 osobe, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.

Zaražene su tri osobe muškog i devet ženskog spola i to četiri iz Dubrovnika, dvije iz Korčule te po jedna iz Blata, Janjine, Opuzena, Ploča, Vele Luke i Župe dubrovačke.

Među 22 oporavljene osobe devet ih je iz Dubrovnika, pet iz Konavala, dvije iz Lumbarde, Ploča i Župe dubrovačke te po jedna iz Metkovića i Korčule.

U posljednja 24 sata obrađena su 622 uzorka, a od početka pandemije ukupno 124 911.

U dubrovačkoj bolnici hospitalizirano je 27 osoba, a u samoizolaciji je 514 osoba.

U Šibensko-kninskoj županiji 21 novozaraženi

U protekla 24 sata u Šibensko-kninskoj županiji od covid-19 infekcije oboljela je 21 osoba – 15 s područja Šibenika, po dvije iz Bilica i Tisnoga te po jedna iz Vodica i Skradina, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite.

U šibenskoj bolnici liječi se 20 pacijenta, od kojih je jedan na respiratoru, a tri na terapiji visokim protokom kisika, ostali imaju blaže kliničke simptome.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije je 241 osoba.

U posljednja 24 sata uzorkovana su i testirana 493 uzorka na SARS-CoV-2 virus.

U Zadarskoj županiji 37 novozaraženih

U Zadarskoj je županiji u posljednja 24 sata koronavirusom zaraženo novih 37 osoba, izvijestio je u petak Županijski stožer civilne zaštite.

U Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je 19 oboljelih, od kojih je troje na respiratoru, a u Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na Moru na liječenju je sedmero pacijenata zaraženih koronavirusom.

Petnaestero novooboljelih izolaciju provode u Zadru, četvero u Obrovcu, po dvoje u Biogradu, Bibinjama, Poličniku, Preku, Ražancu i Zemuniku te po jedna osoba u Ninu, Posedarju, Privlaci, Sukošanu i Viru.

Testirano je 549 uzoraka, od bolesti se oporavila 51 osoba, a pod aktivnim je nadzorom 745 stanovnika.

Policija nije evidentirala nijedno kršenje mjere samoizolacije.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji 178 novooboljelih

Na području Splitsko-dalmatinske županije od ukupno 1705 obrađenih testova  potvrđeno  je 178 novozaraženih koronavirusom, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.

Među novooboljelim osobama najviše ih je iz  Splita (74), Sinja (16) i Kaštela (11).

Od ukupnog broja novooboljelih 114 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju.

Na području županije 1361 osoba  je u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju u KBC-u Split je 86 covid  pozitivnih osoba od kojih su 22 na respiratoru, priopćeno je iz županijskog Stožera Civilne zaštite.

U Osječko-baranjskoj županiji jedna smrt, 31 zaraza

U posljednja 24 sata u Osječko-baranjskoj županiji potvrđen je 31 slučaj zaraze koronavirusom, objavio je u petak županijski Stožer civilne zaštite, a načelnik Stožera Mato Lukić rekao da je  lani u kolovozu u toj županiji od covida bilo 183 oboljelih, a ove godine u istom mjesecu 424. 

U posljednja 24 sata testirano je 277 uzoraka, a uz 31 novopozitivnu osobu 308 ih je u samoizolaciji i 27 je hospitalizirano,  rekao je na konferenciji za novinare načelnik Stožera dožupan Mato Lukić.

Dvije oboljele osobe su na respiratoru, a jedna je umrla.

U Krapinsko-zagorskoj županiji 20 novih slučajeva

Krapinsko-zagorska županija u protekla 24 sata zabilježila je 20 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a za cijepljenje je i dalje slab interes, rečeno je u petak na konferenciji za novinare županijskog Stožera civilne zaštite.

Oporavilo se sedam osoba pa je trenutni broj aktivnih slučajeva 109. U samoizolaciji su 122 osobe.

U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana nalaze se tri osobe.

Načelnik krapinsko-zagorskog Stožera civilne zaštite Stjepan Skuliber kazao je da broj novooboljelih u sedam dana na 100 tisuća stanovnika i dalje raste. Danas je to 65, prije tjedan dana 40, a prije dva tjedna 30.

“U čitavom srpnju imali smo 23 novooboljele osobe, dok smo u kolovozu imali 151 osobu, a već u tri dana rujna imamo 47 novooboljelih“, rekao je Skuliber.

Dodao je kako je postotak pozitivnih u testiranima porastao s 11 na 13 posto.

Marina Stanković Gjuretek iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo izjavila je kako je za cijepljenje i dalje slab interes, djelomično zbog godišnjih odbora, ali se nadaju da će interes porasti.

“U svibnju smo imali preko 25 tisuća cijepljenih, u lipnju 22 tisuće, u srpnju se to gotovo prepolovilo, kao i u kolovozu“, rekla je Stanković Gjuretek dodavši da cjepiva ima i kod liječnika obiteljske medicine i u Zavodu, kamo se na cijepljenje može doći svakodnevno.

U Krapinsko-zagorskoj županiji je cijepljeno 37,6 posto ukupnog stanovništva, odnosno 44,8 posto odraslog. Utrošene su 95.183 doze cjepiva.

Župan Željko Kolar poručio je kako se nitko ne može žaliti da se želio cijepiti, a da mu to nije bilo omogućeno.

U Karlovačkoj županiji 33 novooboljele osobe

U Karlovačkoj županiji su u posljednja 24 sata 33 osobe od 93 testirane dobile pozitivan nalaz na koronavirus, priopćio je u petak  Stožer civilne zaštite.

Novooboljeli su iz Karlovca, Duge Rese, Ozlja,Slunja, Barilovića, Cetingrada, Krnjaka, Plaškog, Saborskog i Tounja.

Na bolničkom liječenju na covid odjelu karlovačke Opće bolnice nalazi se 15 osoba, a u samoizolaciji je 277 ljudi.

U Karlovačkoj županiji ukupno su do sada oboljele 14.743 osobe, a 522 su umrle.

Lika: deset osoba oboljelo, jedna umrla

U Ličko-senjskoj županiji u posljednja 24 sata deset je novooboljelih od covida, a u bolnici u Gospiću od te je bolesti umrla 70-godišnja pacijentica iz Perušića.

Po tri novooboljele osobe imaju Gospić i Senj, a po dvije Otočac i Novalja.

U bolnici se liječi 11 osoba, od 64 koliko ih je sada bolesnih od covida-19.

U samoizolaciji je 158 osoba, policija u provjeri nije utvrdila da je netko kršio tu protuepidemijsku mjera.

Od početka pandemije 4895 osoba s prebivalištem u Ličko senjskoj županiji zaraženo je koronavirusom, od kojih su umrle 162 osobe.

Članak se osvježava s pristizanjem informacija