Biznis i ekonomijaPreporučeno

Šesti uzastopni mjesec industrijske recesije u Njemačkoj: PMI

Aktivnost izvozno orijentirane njemačke industrije u lipnju je ostala u negativnom teritoriju, otkriva u ponedjeljak objavljen konačni Indeks menadžera nabave (PMI) londonske tvrtke za praćenje ekonomskih trendova Markit. Ocjena je blago revidirana nadolje, s 45.4 u prvim procjenama na 45 postotnih bodova.

>>>Svibanj produbio industrijsku recesiju eurozone: PMI

Lipanj je tako postao šesti mjesec zaredom u kojem se njemačka manufaktura našla ispod granice od 50 posto koja dijeli sažimanje od rasta.

Reuters piše da nove narudžbe padaju od prošlogodišnjeg listopada i da su tvrtke u proizvođačkom sektoru s ožujkom počele otpuštati radnike.

>>>Južnokorejska industrija bilježi pad narudžbi iz cijelog svijeta: PMI

“Iako se mrvicu popeo u lipnju, njemački PMI u proizvodnji ostaje unutar teritorija kontrakcije i sektor nastavlja patiti uslijed globalnih trgovinskih napetosti, usporavanja automobilske industrije i dugotrajne neizvjesnosti,” komentirao je glavni ekonomist IHS Markita, Phil Smith.

>>>Bundesbank smanjio procjenu rasta njemačke ekonomije na 0.6%

“S tim na umu, donekle je ohrabrujuće što je brzina smanjenja novih narudžbi popustila treći mjesec zaredom i što se očekivanja za budućnost, iako jedvice, vraćaju u pozitivan teritorij,” dodao je.

PMI ljestvica seže od 0 do 100, srednja vrijednost je 50 i označava ‘status quo’, vrijednosti ispod 50 pad (sažimanje), a iznad 50 rast (širenje) u sektoru. 

Formula:
PMI = (P1 * 1) + (P2 * 0.5) + (P3 * 0)
Varijable:
P1 = postotak odgovara koji javljaju o popravljanju situacije
P2 = postotak odgovora koji javljaju da je stanje nepromijenjeno
P3 = postotak odgovora koji javljaju o pogoršavanju situcije

‘Tehnička recesija’ podrazumijeva dva uzastopna mjeseca kontrakcije ili negativnog gospodarskog rasta.