PolitikaPreporučeno

Sezona ekonomske depresije i građanskih pobuna

Policija u Hong Kongu; Foto: NYT/YouTube

Vlada Ekvadora je početkom mjeseca pokušala ukinuti subvencije za gorivo koje su na snazi desetljećima pa se našla usred upečatljive i nasilne građanske pobune.

Slično je tijekom minulog vikenda iskusio Čile gdje je nakon pokušaja povećanja cijena javnog prijevoza planuo Santiago, vlasti su bile prisiljene proglasiti izvanredno stanje i uvesti policijski sat.

U ponedjeljak se s građanskim gnjevom i nasilnim prosvjedima suočio bolivijski predsjednik Evo Morales kojeg je oporba optužila za izbornu prijevaru.., a to ja samo Latinska Amerika.

Novi dan znači novi prosvjed diljem svijeta, vlasti Hong Konga odane Kini građansku pobunu trpe već mjesecima, glavni grad Libanona je paraliziran, dijelovi Barcelone su prošlog tjedna izgledali poput bojišnice dok su deseci tisuća Britanaca izašli na ulice zbog ove ili one vizije brexita.

Prosvjednici u Hong Kongu, gdje je policija posegnula za bojevnom municijom, pišu oproštajna pisma svojim najmilijima..

>>>prigodna galerija Reutersa s građanskih bojišnica diljem svijeta

Francuska tinja, sprema za plamen u svakom trenu, a pakleno je i u njezinoj bivšoj koloniji Haitiju gdje je vlada suočena s javnim dugom od oko 86 milijardi dolara (150% BDP-a) do kosti oguljenim građanima pokušala nametnuti mjere štednje izazvavši pobunu stotina tisuća ljudi.

Prosvjedi koji u posljednjim mjesecima na manje ili više civiliziran način iskre svuda, uključujući prosvjetiteljsku Hrvatsku, dobrim dijelom imaju zajednički nazivnik. U najmanje pet nacija, glavni povod za pobunu su ekonomija i korupcija koje ljudima priječe pristojan i dostojan život.

Bonus pjesmica:

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima