PolitikaPreporučeno

Sezona ekonomske depresije i građanskog nezadovoljstva u Hrvatskoj

Oko 700 radnika Đuro Đaković grupe u četvrtak je stupilo u štrajk tražeći isplatu plaća za rujan i ostavku članova Uprave za koje drže da nisu sposobni voditi tvrtku.

“Danas, onaj tko se rodio u Hrvatskoj ne želi u njoj živjeti. Hrvatski branitelji nisu zaslužili golgote, nisu zaslužili da budu gladni i žedni, ni oni ni njihova djeca. Mi to i nećemo dopustiti. Nakon što je ministar gospodarstva Darko Horvat tražio da prosvjed bude dostojanstven i miran, da ne bude sukoba, jasno sam mu rekao da neće biti mirno, neće biti dostojanstveno. Neka budu spremni na sve. Preko krvavih leđa branitelja neće se politika rješavati, mi to nećemo dopustiti. …Uljanik, ‘3. maj’ i slično nećemo ovdje dopustiti,” izjavio je zamjenik glavnoga sindikalnog povjerenika u Đuri Đakoviću Specijalnim vozilima d.d. Ivan Barić prema citatu Hine.

Predsjednik Uprave Marko Bogdanović radnicima je rekao da će osigurati novac za plaće, no nije znao reći kad.

Industrijsku akciju slavonskobrodskih metalaca vode Sindikat metalaca Hrvatske – Industrijski sindikati i Savez samostalnih sindikata Hrvatske.

O osnovici plaće u prosvjetiteljstvu u ponedjeljak

Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama istovremeno je održao konferenciju za novinare o štrajku u osnovnim i srednjim školama i daljnjem tijeku štrajka.

video HINA/ Tomislav PAVLEK/tp

Branimir Mihalinec (NSZSSH) je pritom ponovio sindikalno nezadovoljstvo pregovorima i odnosom Vlade prema prosvjetiteljima te najavio nastavak razgovora s resornim ministrom Josipom Aladrovićem u ponedjeljak.

Mrsić: Hrvatskoj prijeti opći štrajk

Komentirajući recentne zahtjeve za povećanje plaća u prosvjetiteljstvu i generalno nezadovoljstvo životnim standardom predsjednik stranke Demokrati, Mirando Mrsić, u četvrtak je rekao da “Hrvatskoj prijeti opći štrajk”.

>>>Sezona ekonomske depresije i građanskih pobuna

“Sustav treba urediti i ovo što danas imamo je kaos i pitanje je vremena kada će cijela zemlja krenuti u štrajk. Premijer ne smije ignorirati socijalni dijalog,” izjavio je Mrsić novinarima u Saboru.

Demokrat je ocijenio da su današnji zahtjevi prosvjetitelja nagovještaj sutrašnjih potraživanja zaposlenih u javnim i državnim službama te da bi građansko nezadovoljstvo moglo kulminirati u vrijeme hrvatskog predsjedanja Europskim vijećem u prvoj polovici iduće godine.

Grabancijaš/Hina