Biznis i ekonomijaPreporučeno

Sezona ista ili bolja nego lani za 65.9% poduzetnika u turizmu: anketa HGK

Turistički poduzetnici koji su zadovoljni ovom sezonom svoj uspjeh prvenstveno duguju ulaganjima u kvalitetu ponude. Pokazuju to i rezultati ankete koju je Hrvatska gospodarska komora provela među svojim članicama, u kojima prevladava stav da turistička sezona nije podbacila.

Trećina (32,6 posto) ispitanika smatra da je visoka sezona na istoj razini kao i prošle godine, a 33,3 posto ih drži da je bolja od prošlogodišnje, odnosno izvrsna (6,4 posto). Četvrtina anketiranih (25,5 posto) sezonu ocjenjuje kao lošu, a tek 2,1 posto ima dojam da je iznimno loša.

>>>Totalna dominacija Nijemaca na Jadranu, bodre turističke brojke za lipanj i semestar: DZS

Velika većina anketiranih (oko 80 posto) otpada na hotele, hostele, kampove i privatni smještaj.

Iako je čak tri četvrtine ispitanih (74,3 posto) tijekom priprema za ovu turističku sezonu značajnije ulagalo u kvalitetu ponude, te se investicije nisu značajnije odrazile na cijene.

Većina anketiranih (58,5 posto) poduzetnika uopće nije korigirala cijene svojih usluga u odnosu na prošlu godinu. Gotovo četvrtina je spustila cijene prije početka (12,7 posto) ili za vrijeme visoke sezone (10,6 posto), dok je 18,3 posto ispitanika dizalo cijene u istom razdoblju.

Korekcije cijena su većinom minimalne. Preko 40 posto subjekata je mijenjalo cijene u rasponu do 5 posto u odnosu na prošlu sezonu, a 30 posto ih je vršilo korekcije od 6 do 10 posto. Osjetnije promjene cijena od 11 do 20 posto prisutno je kod 13,2 posto ispitanika, dok je 14,7 posto njih korigiralo cijene od 21 posto naviše.

>>>Hrvatsku posjetilo 10,6%, više kruzera nego lani: semestar

Uz standardne pogodnosti, nešto više od polovice anketiranih (51,4 posto) nudi i širok dijapazon dodatnih sadržaja za goste. Ponuda uključuje sve od sportskih sadržaja i wellnessa do raznoraznih izleta i tura putem kojih se gosti upoznaju s lokalnim prirodnim ljepotama, gastronomijom i kulturnom tradicijom.

Velika većina anketiranih (oko 80 posto) otpada na hotele, hostele, kampove i privatni smještaj.

>>>Aminess uspješan prvi dio turističke sezone okrunio nagrađivanjem svih radnika

Ključni kanali prodaje ispitanika su direktna prodaja (79,3 posto), putničke agencije (46,4 posto) i online agencije (45,7 posto). Globalni distribucijski sustavi su glavni prodajni kanal za 30 posto anketiranih, dok ih 17,1 posto do klijenata dolazi preko sajmova, B2B radionica i sl.