Biznis i ekonomijaPreporučeno

Signali neposredne recesije u Britaniji

Big Ben, London

Samopouzdanje potrošača u Ujedinjenom Kraljevstvu srozalo se do najniže razine od početka prikupljanja podataka prije gotovo 50 godine, bilježi Financial Times.

U petak objavljeni podaci istraživačke tvrtke GfK stižu dan nakon što je službeno potvrđeno da se cijena novog zaduživanja za britansku vladu također propela do povijesnih vrhunaca uslijed očekivanja da će inflatorni pritisci rezultirati daljnjim preuzimanjem duga.

>>>Očajni britanski proizvođači hrane regrutiraju zatvorenike

Inflacija se u svibnju povećala za 9.1 posto i sada koketira s najvećim razinama u posljednja tri desetljeća. Sijaset negativnih indikatora utječe i na sentiment biznisa koji je okopnio na razine posljednji put zabilježene prije dvije godine, u jeku covid krize i “lockdowna”.

Potrošački sentiment na najnižoj razini u povijesti mjerenja

GfK bilježi da je samopouzdanje potrošača, mjerilo percepcije osobne financijske situacije i općih gospodarskih uvjeta, u lipnju palo za jedan postotni bod, na -41, što je najniža vrijednost zabilježena od 1974. godine i početka prikupljanja relevantnih podataka.

>>>Britanski industrijalci traže državnu intervenciju, kontrolu cijene plina

Joe Staton, direktor strategije za klijente pri GfK, kaže da pad reflektira činjenicu da cijene rastu brže od plaća, što snaži izglede za industrijske akcije i “ljeto nezadovoljstva”.

>>>Top bankarica nakon svjetske turneje podijelila gledišta o kamatama, Rusiji i recesiji

“Raspoloženje potrošača trenutačno je mračnije nego u prvim stupnjevima covid pandemije, u vrijeme referenduma o brexitu u 2016. godini, pa čak i šoka izazvanog globalnom financijskom krizom iz 2008. godine, a sada imamo i priče o dolazećoj recesiji,” rekao je Staton.

Signali “neposredne recesije”

Indeks, temeljen na intervjuima iz prvog dijela lipnja, pokazuje veliki pad očekivanja povezanih s osobnim financijama uslijed brzorastućih cjenovnih pritisaka koji ograničavaju kupnju. Sentiment niži od -30 povijesno je povezan s uranjanjem gospodarstva u recesiju.

>>>Usporavanje proizvođačkog i uslužnog sektora u europodručju, Britaniji i SAD-u | PMI

Na uzbunu zvone i privremeni pokazatelji združenog indeksa menadžera nabave koji prati aktivnosti u proizvođačkom i ugostiteljskom sektoru. On je prošlog mjeseca bio na 53.1, najnižoj razini u posljednjih 15 mjeseci. Indeks koji bilježi očekivanja biznisa istovremeno je s 53.8 u lipnju pao na 50.8.

PMI ljestvica seže od 0 do 100, srednja vrijednost je 50 i označava ‘status quo’, vrijednosti ispod 50 pad (sažimanje), a iznad 50 rast (širenje) aktivnosti u pojedinom sektoru.
Formula:
PMI = (P1 * 1) + (P2 * 0.5) + (P3 * 0)
Varijable:
P1 = postotak odgovara koji javljaju o popravljanju situacije
P2 = postotak odgovora koji javljaju da je stanje nepromijenjeno
P3 = postotak odgovora koji javljaju o pogoršavanju situcije

‘Tehnička recesija’ podrazumijeva dva uzastopna mjeseca kontrakcije ili negativnog gospodarskog rasta.

“Samopouzdanje poduzetnika sada je palo na razine koje su u prošlosti tipično signalizirale neposrednu recesiju,” komentirao je glavni ekonomist za biznis pri S&P Global Market Intelligence, Chris Williamson.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] >>>Signali neposredne recesije u Britaniji […]

Comments are closed.