Biznis i ekonomijaPreporučeno

Siječanjski pad potrošnje okinuo reviziju recesijskih očekivanja u europodručju

Banana/StockSnap/Pixabay

Oporavak gospodarstva europodručja ostaje proizvoljnim i krhkim, sugerira u ponedjeljak objavljen set podataka unatoč rastućim izgledima da će monetarna unija izbjeći recesiju.

Nove procjene analitičara provociraju aktualni podaci Eurostata o prometu u trgovini, ključnom indikatoru gospodarskih aktivnosti, kao i nastavku poteškoća u građevnom sektoru.

>>>‘Balon će eksplodirati’: Roglić upozorio na novi, neposredni inflatorni šok

Potrošnja je u siječnju s mjeseca na mjesec porasla za 0.3%, manje od očekivanih 1%. Na godišnjoj je razini ostala negativna i bila za 2.3% manja nego u istom mjesecu 2022. godine.

Podaci sugeriraju “slab početak godine za potrošače uslijed tvrdoglavo visokih cijena,” komentirao je ekonomist ING-a, Bert Colijn. “Iako su ankete o prvom tromjesečju do sad bile relativno optimistične, ovi podaci o potrošnji ne pružaju mnogo dokaza da je odskok započeo.”

Moral investitora

Reviziju očekivanja u ponedjeljak provocira i svježa anketa Sentixa koja slovi kao ključni indikator investicijskog morala.

Indeks je ožujku pao prvi put od listopada, s -8.0 u veljači na -11.1. Ekonomisti su očekivali njegovo daljnje bodrenje na -6.3.

Navedeni i drugi detalji iz istraživanja “uskoro bi mogli obnoviti brige o recesiji ukoliko se negativna gospodarska očekivanja materijaliziraju,” napisao je u pratnji ankete izvršni direktor Sentixa, Manfred Hübner.

>>>U siječnju nastavljeno usijavanje temeljne inflacije u europodručju

S&P Global danas je pak objavio da je aktivnost građevnog sektora u europodručju u veljači ostala u zoni kontrakcije. Indeks je u veljači porastao na 47.6, sa siječanjskih 46.1.

Na sentiment i samopuzdanje ponajviše utječe stezanje monetarne politike u eurozoni koje će se uslijed postojanog rasta temeljne inflacije izgledno nastaviti,  potencijalno i u ljetnim mjesecima.

>>>Temeljna inflacija u europodručju u veljači skočila s 5.3% na 5.6% | Eurostat

“Sadašnje informacije o temeljnim inflatornim pritiscima sugeriraju da će daljnje povećanje kamata biti primjereno i nakon našeg ožujskog sastanka,” rekao je Philip Lane, glavni ekonomist Europske središnje banke na događanju u Dublinu.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters

Comment here