PolitikaPreporučeno

‘Simbolična’ vješala, pozivi na narodni ustanak u Libanonu

Nakon žestokih subotnjih prosvjeda pojedini Libanonci u nedjelju pozivaju na nepokolebljiv narodni ustanak s ciljem rušenja vladajućih čiji je kriminalni nemar zasad glavni krivac za katastrofalnu eksploziju koja je u utorak potresla Beirut; odnijela 158 života, ozlijedila više od 6 tisuća ljudi, raznijela gradsku luku i obližnje četvrti.

>>>‘Kriminalni nemar’ iza masivne eksplozije u Beirutu

Među pozivima se ističe onaj najvišeg svećenika Maronita, pripadnika Istočne katoličke crkve i libanonske kršćanske manjine, koji je u nedjelju zatražio ostavku čitave vlade.

“Vlada mora dati ostavku jer ne može izmijeniti način svoje vladavine,” rekao je patrijarh Bechara Boutros al-Rai. “Ostavke premijera ili ministara nisu dovoljne … čitava vlada treba dati ostavku jer ne može pomoći u oporavku zemlje,” ocijenio je svećenik tijekom nedjeljne propovijedi.

Pobuna protiv vlade i načina vladanja stiže i iz unutarnjih redova. Ministrica informiranja Manal Abdel Samad u nedjelju je podnijela ostavku citirajući sigurnosne propuste povezane s eksplozijom i neuspjeh u provedbi reformi.

>>>Tripoli u plamenu, prosvjednici plaču: gladni smo – VIDEO

Policija procjenjuje da je u subotnjem prosvjedu, najvećem od lanjskog listopada, sudjelovalo oko 10,000 ljudi, uz ponajveće okupljanje na Trgu mučenika koji se navečer pretvorio u bojišnicu građana i snaga sigurnosti.

Dio prosvjednika je okupirao pojedina ministarstva, provaljeno je i u zgradu Libanonske udruge banaka.

>>>Građanska pobuna u eksplozijom potresenom Beirutu: VIDEO

Gnjevni građani su izdržali nebrojene napade suzavcem i policiju opremljenu za suzbijanje nereda zasuli kamenjem, krhotinama od eksplozije i pirotehnikom. Crveni križ javlja da je u neredima ubijen jedan policajac a ranjeno više od 170 ljudi.

“Policija je pucala na mene. Ali mi nećemo prestati s prosvjedima dok vladu ne izmijenimo od vrha do dna,” rekao je za Reuters jedan od prosvjednika, 55-godišnji umirovljeni vojni časnik Younis Flayti.

>>>‘Pitanje je dana’ kad će prosvjedi rezultirati ekonomskim kolapsom i bankrotom Libanona: guverner

Nedaleko njega je sjedio mehaničar Sabir Jamali pridržavajući drveni stup za vješanje s omčom. On je rekao da je njegov performans simbolično upozorenje vladajućima. “Svaki lider koji nas ugnjetava trebao bi biti obješen.”

Trg mučenika je u nedjelju pod nadzorom vojske, uključujući oklopna vozila s mitraljezima.