PolitikaPreporučeno

Sinčić: Plenković laže i obmanjuje javnost, novac curi na sve strane

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Ivan Vilibor-Sinčić u četvrtak je na konferenciji za medije komentirao aktualna gospodarska i društvena previranja uz podsjetnik na “zastrašujuće demografske podatke”.

“Hrvatska je u vrlo teškoj poziciji, zadnjih dana i tjedana svjedočimo o velikoj krizi mirovinskog sustava, zdravstvenog sustava te sustava obrazovanja, i ako se ta kriza nastavi, ako pravi ljudi ne dođu na prava mjesta i ako se ne počne slušati struku, a ne politikante, može u narednim godinama očekivati kolaps svih tih sustava“, rekao je Sinčić prema citatu Hine.

Lider Živog zida je potom pokazao službene podatke prema kojima manjak učenika bilježe sve županije osim Istre i Grada Zagreba.

>>>Jedan od rezultata općenito loših demografskih kretanja gubitak je 44.000 srednjoškolskih učenika

„U crvenom smo, i to debelo, izgubili smo 48 tisuća učenika u šest godina, a prema upozorenjima demografa Stjepana Šterca, ako se ovako nastavi, u sljedećih 10 godina izgubit ćemo 100 tisuća učenika, dakle, brojke su stravične. Postoci su strašni, apsolutni brojevi su još strašniji, posebice u slavonskim županijama, ili Vukovarskoj gdje su izgubili praktički svakog četvrtog učenika“, naveo je.

Sinčić je premijera Andreja Plenkovića optužio da “laže javnost” i da “novac za rođake” u javnim nabavama “curi na sve strane”.

>>>Milanović: HDZ je kartel, ako si uz njih uspjet ćeš, ako nisi, nemaš šanse

“Plenković laže i obmanjuje javnost kada kaže da ne zna zašto je došlo do bune i da nema novca. Ako pogledamo zadnjih proračun, samo za Vladu RH od 2017. do 2019. došli smo s 268 na 424 milijuna kuna i idemo dalje na 480 milijuna samo za Vladu RH, dok je ured predsjednika Vlade s 8,8 došao na 11 milijuna kuna. Novac u Hrvatskoj curi na sve strane, novac curi na javnim nabavama. Ovog trena HBOR daje kredit Brodosplitu za potpuno fiktivan posao, dakle, ima novca, ali ako niste rođak, negdje u poslu javne nabave, onda za vas posla nema. Plenković sve ovo zna i namjerno laže da ne zna,” rekao je.

>>>Živi zid optužio HBOR za pogodovanje Debeljakovu DIV-u, DIV prijavio Sinčića i Palfi DORH-u