Politika

Sinčić upozorio na opstojnost poljoprivrede, pozvao na trenutačnu obustava sankcija Rusiji

Ivan Vilibor Sinčić; Foto: Fred Marvaux/EP

Zastupnik Hrvatske u Europskom parlamentu Ivan Vilibor Sinčić u petak je u Bjelovaru izjavio da bi visoke cijene energenata “mogle presuditi opstanku europske poljoprivrede”, ustvrdivši da je “jedino kratkoročno rješenje trenutačno obustavljanje sankcija Rusiji“.

>>>Kolakušić i Sinčić najveći autsajderi, ‘gubitnici’ EP-a | Politico

Europarlamentarac Sinčić je u centru Bjelovara dijelio proizvode domaćih OPG-a koje je otkupio zastupničkim novcem za promidžbu, govoreći usput građanima o teškoj situaciji u kojoj se europska poljoprivreda nalazi.

Ustvrdio je da je europska poljoprivreda u gotovo nepremostivim problemima.

“Povod ovoj akciji je jako težak položaj poljoprivrednika u Europi. U Nizozemskoj koja je veliki izvoznik već dugo vremena traju prosvjedi. Tamo je samo deset posto poljoprivrednika mlađe od 40 godina, a samo 15 poljoprivrednika ima nasljednika”, izjavio je Sinčić.

>>>Sinčić kudio ‘covid potvrde’, Kolakušić ‘marionetsku vladu HDZ-a’ a Ressler ‘demagošku tiradu’ | EP

“U ostatku Europe, pa i u Hrvatskoj”, dodao je, “situacija je vrlo slična pa se postavlja pitanje tko će za nekoliko godina proizvoditi hranu u Europi”.

Sinčić smatra da je europska poljoprivreda na rubu, i da energetska kriza dodatno otežava situaciju. Dodaje da je jeftina energija nestala i da se “urušava kompletan poljoprivredni sustav”.

>>>Velika seljačka buna u Nizozemskoj

Europarlamentarac Sinčić izjavio je da je ‘jedino rješenje trenutna obustava sankcija Ruskoj federaciji’ jer da će to ‘europskim poljoprivrednicima omogućiti pristup jeftinoj energiji’.

Pratite nas na Google vijestima

Comment here