PolitikaPreporučeno

Sindikat policijskih službenika odbacio ‘sramotne plaće’, najavio štrajk: pismo

Sindikat policijskih službenika (SPS) u otvorenom pismu premijeru Andreju Plenkoviću i ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću izražava nezadovoljstvo sporazumom Vlade i Sindikata policije Hrvatske, Nezavisnog sindikata djelatnika Ministarstva unutarnjih poslova te Sindikata državnih i lokalnih službenika s Ministarstvom unutarnjih poslova.

>>>Veći koeficijenti, povratak izgubljenih i nova prava za policijske službenike: MUP

U pismu se navodi da je dogovor postignut bez konzultacija sa svim sindikatima, zbog čega SPS nije dobio “priliku dati svoje mišljenje i prijedloge vezane za poboljšanje kako onih materijalnih prava koji se tiču najnižih plaća u državnoj službi tako i drugih prava kao što su kaznenopravna zaštita policijskih službenika i zaštita policijskih službenika od lažnih anonimnih prijava.”

>>>Mizerne plaće, prisilne sindikalne naplate… i koeficijent: pismo 3 policijska sindikata Plenkoviću

“…tražili (smo) od Vas povećanje koeficijenta s detaljnom analizom, na način da najniže plaćeni policijski službenik dobije najveće povećanje, a najviše plaćeni policijski službenik najmanje povećanje, uz uvjet da koeficijent najniže plaćenog policijskog službenika ne može biti manji od 1,0…”

Mario Puškarić

Prenosimo dio dopisa Plenkoviću i Božinoviću:

“Dogovori koji su sklopljeni s Vama i to Dodatak II. Kolektivnog ugovora o državnim službenicima namještenicima i Sporazum o uvođenju dodatka osnovnoj plaći policijskih službenika isključivo je dogovor sa samo tri sindikata i to: SPH, NSD MUP-a i SDLSN RH-a. Napomenut ćemo da su oni postignuti i na nezakonit način obzirom da je sukladno čl. 9. st. 6. Zakona o reprezentativnosti udruga poslodavaca i sindikata postojala određena dužnost i obveza Pregovaračkog odbora sindikata za kolektivno pregovaranje koja nije provedena.

Postignutim pregovorima definitivno nismo zadovoljni, a vjerujemo i velika većina policijskih službenika, iz jednostavnog razloga jer plaća najniže plaćenog policijskog službenika niti za godinu dana tj. na plaći za siječanj 2021. godine neće iznositi ministrovih obećanih 5.000,00 kuna već za državu sramotnih 4.880,41 kuna, a sada iznosi 4.407,72 kuna što znači da ste ovim dogovorima povećali u godinu dana plaću policajcu svega 472,69 kuna i to zahvaljujući još činjenici da je stupio na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak kojim se osnovni osobni odbitak povećava s 3.800 kuna na 4.000 kuna. Ne trebamo Vam niti napominjati da je najniže plaćeni policijski službenik zapravo policijski službenik – vježbenik koji 6 mjeseci prima još 15% manju plaću, a isto tako treba tih 6 mjeseci živjeti i prehraniti svoju obitelj. U prilogu Vam dostavljamo rezultat vaših pregovora (vidi foto) uz pitanje kako mislite da taj policijski službenik preživi mjesec u sredini daleko od obitelji i kuće u koju ste ga, Vi ministre, poslali rješenjem uz činjenicu da prvih par mjeseci koji se „otegnu“ do pola godine i više čeka odluku o priznavanju prava na putni trošak i putuje o svom trošku. Ne znam jeste li svjesni te činjenice, kao i činjenice da policajci čim počnu raditi uzimaju kredite i pozajmice u sindikatima kako bi preživjeli dok se Vaš pomoćnik Ante Delipetar sjeti potpisati im rješenje o pravu na troškove prijevoza za dolazak na posao i odlazak s posla.

Sindikat policijskih službenika

Želimo naglasiti da su najniže plaćeni policijski službenici upravo oni koji neposredno primjenjuju policijske ovlasti na terenu i kojima je svakodnevno ugrožen život i zdravlje, osobito u današnje vrijeme migrantske krize, i da smo tražili od Vas povećanje koeficijenta s detaljnom analizom, na način da najniže plaćeni policijski službenik dobije najveće povećanje, a najviše plaćeni policijski službenik najmanje povećanje, uz uvjet da koeficijent najniže plaćenog policijskog službenika ne može biti manji od 1,0, čime bi se zapravo postigla ravnoteža u omjeru plaća među samim policijskim službenicima, a samim time i pozicija ovog časnog i poštenog zanimanja dovela na društvenoj ljestvici tamo gdje i pripada te postigla svrha poželjnog pravičnog povećanja plaća,” piše u pismu koje potpisuje predsjednik SPS-a Mario Puškarić.