PolitikaPreporučeno

Sindikat socijalnih radnika: ‘prijetnje’ sankcijama za necijepljene izazivaju revolt i otpor

Andrej Plenković; Foto: Damir Senčar/Hina

Sindikat zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske u srijedu je reagirao na poigravanje Vlade RH s idejom o uvođenju obveze cijepljenja u sustavu obrazovanja, zdravstva i socijalne skrbi.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

“U svezi s izjavom premijera Plenkovića o mogućnosti obaveznog cijepljenja, posebno u tri sektora javnih službi zdravstvu, socijalnoj skrbi i školstvu, iznosimo stav Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske.

>>>U tijeku je najveće nedobrovoljno kliničko ispitivanje cjepiva u povijesti čovječanstva | podsjetnik

Sustav socijalne skrbi je uz zdravstvo najprocjepljeniji sustav, čak bi se moglo reći da su zaposlenici i korisnici našeg sustava bili ‘pokusni kunići’ jer su prvi cijepljeni u vrijeme kada su informacije o vrstama cjepiva bile jako kontradiktorne i kada se nije mogla birati vrsta cjepiva.

“Prisila je krajnje nekorektna”

Zbog toga smatramo izjave premjera, u kojima apostrofira sustav socijalne skrbi, neprimjerenima. I danas kada je procijepljenost i stečena imunost zbog prebolijevanja Covida u sustavu socijalne skrbi vrlo visoka, testiranje na Covid je obavezno za sve koji su 5 radnih dana bili odsutni s radnog mjesta. Do danas još nismo dobili službeni stav Vlade, ili Ministarstva zdravstva, o tome koliko dugo cijepljeni imaju imunitet i kada i kako će se provoditi eventualno naknadno cijepljenje ili docjepljivanje, a za sustav socijalne skrbi to je izuzetno važno.

>>>Obveza cijepljenja izaziva gnjev, rezignaciju i otpor među francuskim zdravstvenim radnicima

Zbog svega navedenog smatramo da najave, moglo bi se reći ‘prijetnje’ sankcijama za necijepljene od strane vlade smatramo neučinkovitima i umjesto da ljude potaknu na cijepljenje izazivaju revolt i otpor. Umjesto svakodnevnih najava restrikcija za necijepljene od privatnog sektora do javnih službi, koje po svemu sudeći izazivaju suprotan efekt, predlažemo Vladi da iznađe način da stimulira ljude na cijepljenje.

>>>STIKO: vrlo jasan signal rizika za žene mlađe od 60 godina; HZJZ/EMA: rizik se ne može utvrditi

Cijepljenje smatramo jednim od najvažnijih civilizacijskih dosega u borbi protiv zaraznih bolesti i cijenimo mišljenja stručnjaka s tog područja, međutim smatramo da bi cijepljenje trebalo biti osobni odabir svakoga od nas. Sustav socijalne skrbi je pri tome pokazao veliku odgovornost i svaku prisilu držimo krajnje nekorektnom i neprimjerenom,” priopćili su iz SZDSSH.

Comments (3)

  1. […] Sindikat socijalnih radnika: ‘prijetnje’ sankcijama za necijepljene … 14/07/2021 […]

  2. […] >>>Sindikat socijalnih radnika: ‘prijetnje’ sankcijama za necijepljene izazivaju revolt… […]

  3. […] >>>Sindikat socijalnih radnika: ‘prijetnje’ sankcijama za necijepljene izazivaju revolt… […]

Comments are closed.