PreporučenoTech

Singapurska vlada traži označavanje netočnih objava, brisanje komentara ‘protiv javnog interesa’

Art: geralt/Pixabay

Singapur je u ponedjeljak u parlamentarnu proceduru pustio jedan od najširih zakona o lažnim vijestima današnjice, izazvavši bojazan internetskih firmi i grupa za ljudska prava da vlada uzima suviše moći i ograničava slobodu govora.

Zakon bi od društvenih mreža poput Facebooka tražio postavljanje upozorenja na objave koje vlada drži netočnima i brisanje komentara “protivnih javnom interesu”.

“Ovo se zakonodavstvo bavi iznošenjem laži kao činjenica. Ono se ne bavi gledištima, ono se ne bavi motrištima. Vi možete imati bilo kakvo mišljenje, koliko god ono bilo razumno ili nerazumno,”

K. SHANMUGAM

Potez stiže dva dana nakon što je osnivač Facebooka Mark Zuckerberg pozvao vlade da zaigraju aktivniju ulogu u regulaciji online platformi, no Simon Milner, koji radi na korporativnoj politici Facebooka za Aziju, kaže da je nakon upoznavanja s prijedlogom “zabrinut aspektima zakona koji izvršnoj vlasti Singapura daju široke ovlasti da nas prisili na uklanjanje sadržaja koji ona drži neistinitim i da korisnicima aktivno guramo vladine obavijesti”.

>>>Društvene mreže gube slobodu govora i trpe ideološku cenzuru, HNiP poziva na odgovornost

“Kao zasad najobuhvatnije zakonodavstvo takve vrste, ova razina prekoračenja ovlasti predstavlja značajan rizik za slobodu izražaja i govora, i mogla bi imati ozbiljne posljedice za Singapur i širi svijet,” dodao je Jeff Paine ispred Azijske koalicije za internet, udruge koja okuplja regionalne internetske i tehnološke kompanije.

Singapurski ministar pravosuđa K. Shanmugam kaže da novi propisi neće ometati slobodu govora.

“Ovo se zakonodavstvo bavi iznošenjem laži kao činjenica. Ono se ne bavi gledištima, ono se ne bavi motrištima. Vi možete imati bilo kakvo mišljenje, koliko god ono bilo razumno ili nerazumno,” rekao je.

>>>Facebook s mreže isključio ‘opasnog’ Alexa Jonesa

Tehnološki gorostasi Facebook, Twitter i Google redom koriste grad-državu Singapur za svoja azijska sjedišta, dijelom jer nudi niske poreze, dijelom jer je otok stabilnosti usred brzorastuće, ali često turbulentne južnoazijske regije, piše Reuters.