PreporučenoTech

Šire se pozivi na stanku u primjeni ‘pristranog, obmanjujućeg, rizičnog’ GPT-a

Finale filma Blade Runner; Foto: WarnerBros.

Centar za umjetnu inteligenciju i digitalnu politiku (CAIDP) od američkih regulatora traži šestomjesečnu stanku u primjeni velikog jezičnog modela GPT-4 i zabranu izdavanja njegovih novih komercijalnih inačica.

Organizacija za promicanje tehnološke etike na svojim je stranicama objavila da je GPT-4 koji je razvio OpenAI a u “divljinu” pustio Microsoft “pristran, obmanjujući i predstavlja rizik za privatnost i javnu sigurnost”.

>>>Sam Altman: mogu zamisliti mnogo načina na koje će AGI ‘slomiti kapitalizam’

Tvrtka za razvoj umjetne inteligencije OpenAI u ožujku je predstavila četvrtu iteraciju svojeg GPT (Generativni unaprijed obučeni transformatori) modela čije sposobnosti istovremeno udivljuju i užasavaju korisnike i regulatore.

GPT-4 komunicira vještije od mnogih ljudi, može skladati pjesme, polagati stručne ispite, pisati računalni kod.., ali i lagati, prijetiti, ili, kako to ovih dana vole reći stručnjaci: “halucinirati”.

Centar je u takvom kontekstu od Savezne trgovinske komisija SAD-a (FTC) formalno zatražio da na šest mjeseci zamrzne razvoj novih jezičnih modela koji bi bili potentniji od aktualne inačice.

>>>Goldman Sachs: generativni AI ugrožava 300 milijuna stalnih poslova

U zahtjevu stoji da model OpenAI-a ne zadovoljava standarde FTC-a o “transparentnosti, razumljivosti, pravednosti i empirijskoj utemeljenosti”.

Pokretanje postupka stiže nakon otvorenog pisma više od tisuće renomiranih potpisnika, uključujući najbogatiju osobu svijeta Elona Muska, koji regulatore pozivaju da pažljivo procjene potencijalni rizik za ekonomiju i društvo.

>>>ChatGPT najbrže rastući app u povijesti weba | besjeda s ‘umjetnom inteligencijom’

Od FTC-a tražimo “da otvori istragu OpenAI-a, zabrani daljnja komercijalna izdanja GPT-4 i osigura uspostavu potrebnih zaštitnih ograda za potrošače, poduzeća i komercijalna tržišta,” rekli su iz centra prema citatu Reutersa.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima