PreporučenoTech

Široki pad prihoda, izazovna i neizvjesna vremena za digitalno oglašavanje

Meta Avatar Marka Zuckerberga; Foto: C-Net/YouTube

Financijska izvješća tehnoloških prvaka čiji su poslovni modeli oslonjeni ili ovisni o digitalnom oglašavanju sugeriraju da će za oporavak trebati još vremena.

>>>Agilni marketing, evolucija online kupovine, ‘brendiranje’ zaposlenika… | digitalni trendovi u 2023.

Bodrost industrije oglašivanja u pravilu zrcali generalnu situaciju u gospodarstvima, trenutačno suočenima s epohalnim inflatornim pritiscima, stezanjem monetarne politike i geopolitičkim napetostima.

Alphabet (Google) u takvom je okolišu u četvrtak izvijestio o blagom padu kvartalnih prihoda od oglašavanja što je iznenadilo i osupnulo Wall Street jer je riječ o najvećoj platformi za oglašavanje koja kroz teška vremena u pravilu brodi bolje od manjih rivala.

>>>12.000 otkaza u Alphabetu

“Tako razočaravajući rezultati za kompaniju veličine Googlea i s utjecajem poput Googlea (znače da se industrija oglašavanja) neće oporaviti u jednom tromjesečju,” rekla je u komentaru rezultata analitičarka Insider Intelligencea, Evelyn Mitchell.

>>>Amazon dijeli oko 10,000 otkaza, Bezos savjetuje suzdržanost od velikih izdataka

Na izazove je u utorak upozorio i Snap Inc, vlasnih platforme za slikovnu razmjenu poruka, koji u tekućem kvartalu očekuje do 10% manje prihode.

Oprez

“(Oglašivači) upravljaju svojom potrošnjom izrazito oprezno kako bi mogli brzo reagirati na sve promjene u okruženju,” rekao je izvršni direktor Snapa, Evan Spiegel.

>>>Prihodi TikToka od oglašavanja u 2022. veći od združenih prihoda Twittera i Snapchata | izvješće

Još jedan prvak, Meta Platforms Inc u čijem je portfelju Facebook, u srijedu je obodrio Wall Street i iskusio strelovit rast dionice do 20%, no investitori su pritom pažnju posvetili masivnim otkazima i zavjetima o racionalizaciji poslovanja.

>>>Prvi pad prihoda u povijesti Meta Platforms, Facebooka

Ispod haube, Meta je zabilježio treće uzastopno tromjesečje pada prihoda od oglašavanja.

Uprava je trend obrazložila smanjenom potrošnjom kompanija u tehnološkom i financijskom sektoru.

>>>Marketinška industrija u RH žudi za standardizacijom digitalnog medijskog prostora | Nielsen

Glavna financijska direktorica Mete, Susan Li, investitorima je rekla da je šira ekonomija i dalje “prilično nestabilna” zbog čega je prerano govoriti kako će izgledati tekuća godina.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters