PolitikaPreporučeno

Siromašnije zemlje u mjesec dana odbile više od 100 milijuna doza cjepiva

Uništavanje cjepiva u Nigeriji; Foto: Al Jazeera/YouTube

Siromašnije zemlje svijeta prošlog su mjeseca zbog isteka ili kratkog roka trajanja odbile više od 100 milijuna doza cjepiva protiv bolesti COVID-19 distribuiranih kroz globalni program COVAX, rečeno je u četvrtak u Europskom parlamentu (EP).

Porazni podatak iznijela je Etleva Kadilli, direktorica Jedinice za nabavu pri UNICEF-u. “Više od 100 milijuna bilo je odbijeno samo u prosincu,” rekla je.

Dobrotvorna organizacija CARE na temelju podataka iz javne baze Ujedinjenih naroda bilježi da je u aktualnom trenutku u oko 90 siromašnijih nacija pohranjeno i na upotrebu čeka 681 milijun doza.

>>>Šef BioNTecha: ‘jako je jasno’ da bi za omikron trebalo još tri pikice | COVID ćudoređe

Više od 30 primatelja donacija, uključujući velike države poput Demokratske Republike Kongo ili Nigerije, uslijed isteka roka trajanja i zaziranja od cijepljenja nisu iskoristile niti polovicu dodijeljenih doza.

>>>Komisija nema bilješke o razgovorima dilerice straha i cjepiva von der Leyen i šefa Pfizera

Kadilli je rekla da cjepiva na odredištima propadaju i zbog izostanka uvjeta za njegovu pohranu. Pojedine se serije mRNK cjepiva moraju čuvati na ultraniskim temperaturama od oko -70 stupnjeva Celzijusa, što se pokazalo logistički zahtjevnim i na Zapadu.

Dilanje, utapanje viška, škarta

Reuters bilježi da bogatije nacije čije su vlade osigurale prekomjerne količine cjepiva ili procijepile većinu populacije u posljednjim mjesecima redundantne zalihe nemilice guraju prema siromašnijima.

>>>Izvjestiteljica: 2,5 milijarde eura javnog novca potrošeno bez ikakve kontrole | covid profiterstvo

Uočljivi su i pokušaji da se isporuče cjepiva upitne kvalitete i učinkovitosti. Tako su prema jednom od prikazanih dijapozitiva zemlje primateljice odbile primiti više od 15 milijuna doza koje je “velikodušno” donirala Europska unija. Tri četvrtine odbijenih doza odnosi se na prijeporno cjepivo AstraZenece na koje je unatoč jasnim upozorenjima kolosalni novac bacila i hrvatska vlada osiguravši 2.7 milijuna doza.

Cjepivo AstraZenece nikad nije dobilo regulatornu dozvolu u Sjedinjenim Državama, a na njegovom je korištenju u Hrvatskoj inzistirao premijer Andrej Plenković.

>>>‘Mind the gap’ – nedoumice oko doziranja i učinkovitosti cjepiva AstraZenece | Reuters

Naručivanje i propadanje golemih količina cjepiva globalni je fenomen. Nigerija je prošloga studenoga zbog isteka roka trajanja uništila milijun doniranih doza.

Upitna je i budućnost apsolutno abnormalnih količina cjepiva koje je osigurala Europska komisija pod vodstvom Ursule von der Leyen. Prema izjavi povjerenika Margaritis Schinasa, izvršno je tijelo unije za sljedeće dvije godine osiguralo oko pet milijardi doza.

Grabancijaš je s 23. studenim 2021. započeo koristiti ključne riječi “covid profiterstvo”.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima