PolitikaPreporučeno

Sitne ali dinamitne donacije Bandiću, kolosalni popust Styrije HDZ-u: Gong

Gong je u suradnji s haktivistima Code for Croatia objavio pretraživu bazu finalnih financijskih izvješća o donatorima i troškovima kampanje za europske izbore iz koje je vidljivo da je najviše donacija prikupila lista Bandić Milan 365, a najveće popuste dobio vladajući HDZ.

Kampanja za europske izbore koštala je ukupno oko 17 milijuna kuna, a niti jedna lista nije dosegla dozvoljeni limit potrošnje od 4 milijuna kuna, pokazuju podaci skupljeni sa stranica Državnog izbornog povjerenstva (DIP).

>>>Gong aplikacijom ogolio financiranje i troškove predizbornih kampanja do zadnjeg detalja

Najviše je potrošio HDZ, a tek pola milijuna manje SDP, dok je na trećem mjestu Bandić Milan 365, lista koja uvjerljivo prednjači iznosom prikupljenih donacija među kojima je najviše onih ispod 5.000 kuna za koje, prema  Zakonu o financiranju izborne promidžbe, nije potrebno sklapati ugovor.

Na medijskom oglašavanju za europske izbore najviše su zaradili Narodni radio i Antena Zagreb i to zahvaljujući oglasima za listu Bandić Milan 365.

Uber popust Styrije

Uvjerljivo najviše, preko milijun kuna, na ovim izborima je – zahvaljujući popustima – uštedjela lista vladajućeg HDZ-a. Tako im je agencija Diskurs odobrila preko pola milijuna kuna, a Styria u svojim izdanjima 24 sata i Večernji list, visokih 75 posto popusta na oglašavanje – premda je u svojem cjeniku za europske parlamentarne izbore, a koje su mediji prema Zakonu dužni objaviti, Večernji list naveo 50 posto kao maksimalan popust koji će odobravati.

>>>SDP najraskošniji u dosadašnjoj izbornoj promidžbi, Bandić s najviše a HDZ bez donacija

Znatno više nego u pojedinačno medijsko oglašavanje ulagalo se, međutim, u jumbo plakate, a ispred medija je prema uloženim iznosima i Facebook. Milan Kolakušić, primjerice, u medijsko oglašavanje nije uložio niti lipe. Čak 70 posto ukupnih troškova kampanje lista je potrošila za Google oglase.

Istovremeno, oglašavanje na društvenim mrežama novim Zakonom o financiranju izborne promidžbe uopće nije regulirano. Ovaj propust pokušava se sada ispraviti Pravilnikom o načinu vođenja evidencija o financiranju izborne promidžbe koji je upravo na javnom savjetovanju otvorenom do 6. srpnja. Ostaje za vidjeti i kako će DIP odlučiti u slučaju oglašavanja na jumbo plakatima svih uspjeha Grada Zagreba pod upravom Milana Bandića upravo u vrijeme izborne promidžbe. Kako su najavili, svoje mišljenje o eventualnim povredama Zakona u konkretnom slučaju objavit će u izvješću o provedenom nadzoru u roku 60 dana od dana objave rezultata izbora, piše u priopćenju Gonga.