PolitikaPreporučeno

Situaciju u Zadru ‘teško je kontrolirati’: COVID-19 | 5. rujan

Na području Zadarske županije u protekla 24 sata 32 su nova slučaja zaraze koronavirusom, a riječ je u većinom o kontaktima s prije oboljelim osobama, izvijestio je u subotu Županijsku stožer civilne zaštite.

Među novozaraženima 22 osobe su s područja Zadra, troje oboljelih je iz Kolana na otoku Pagu, te po jedna osoba iz Biograda, Bibinja, Galovca, Gračaca, Posedarja, Ražanca i Svetog Filipa i Jakova.

>>>Koronavirus u Domu za odrasle, reaktivacija Covid odjela u Zadru: COVID-19|25. kolovoz

Trenutačno je u Zadarskoj županiji 165 osoba zaraženo koronavirusom, a dosad ih je ozdravilo 383.

“Brzina kojom će se epidemija širiti u ovome trenutku najviše  ovisi o ljudima i njihovu ponašanju, a ne samo o zdravstvenom sustavu i epidemiološkoj službi koja nadzire pozitivne osobe i njihove kontakte”, komentirao je rekordni dnevni broj zaraženih u Zadarskoj županiji epidemiolog Alan Medić.

Gubitak kontrole

Rekao je da ima ljudi koji imaju simptome, ali se ne javljaju zdravstvenoj službi, te u ovom dijelu epidemije preporučio svim stanovnicima koji osjete bilo kakve simptome bolesti Covid-19 da se, dok ne odu na testiranje ili uopće ne odu, ponašaju kao da su zaraženi i da se sami stave u izolaciju,

Istaknuo je kako povećani broj oboljelih povećava i broj njihovih kontakata i vrlo je teško u ovome trenutku takvu situaciju kontrolirati.

>>>Na ugroženom zadarskom području 14 testova u 24 sata, 2 nova slučaja, 1 hitan: COVID-19/29. lipanj

“Zato još jednom molim sve naše sugrađane da se ponašaju odgovorno, da smanje broj kontakata ako sumnjaju da su bili u blizini zaraženih osoba, da u zatvorenim prostorima nose zaštitne maske i drže propisanu distancu. Odgovornost prema okolini u ovome je trenutku najvažnija”, poručio je voditelj Službe epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo Zadar  Alan Medić.

U samoizolaciji je 714 osoba, nadzor je završio za njih 6592, a tijekom jučerašnjega dana testirano je 227 uzoraka.

U Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je 20 pacijenata, od kojih je jedan na respiratoru.

U protekla 24 sata službenici PU zadarske nisu evidentirali nijedno kršenje samoizolacije.