PolitikaPreporučeno

‘Sjenka diktature’: Ukrajina usvojila zakon koji otvara vrata medijskoj kontroli, cenzuri

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij na videozidu tijekom dodjele nagrada Saharov; Foto: Alexis Haulot/EP

Ukrajina je ususret 2023. godini usvojila prijeporni zakon koji, prema (pr)ocjenama dionika i kritičara, vlasti ovlašćuje za cenzuriranje i blokiranje medija.

>>>Komisija osniva nove centre za ratnu propagandu, borbu protiv dezinformacija

Iako je Kijev regulativu nabacio kao korak prema usvajanju europskih standarda (i suzbijanju ruske ratne propagande) europske novinarske udruge, uključujući Europsku federaciju novinara (EFJ), drže da on otvara vrata cenzuri, erodira novinarske i medijske slobode.

EFJ je ukrajinske vlasti u srpnju pozvao da povuku nacrt zakona uz ocjenu da on sadrži brojne odredbe protivne europskim vrijednostima.

>>>Grabancijaš je dionik Projekta štit | obavijest redakcije

“Predlaže se davanje proizvoljnih i nerazmjernih regulatornih ovlasti nacionalnom regulatoru, Nacionalnom vijeću za radiodifuziju, koje bi imalo ovlasti ne samo nad audiovizualnim medijima, već i nad tiskanim i digitalnim medijima,” rekli su iz federacije.

>>>Kapitulacija ukrajinskih nacista – kraj bitke za Mariupolj | VIDEO

“Prisilna regulacija predočena u prijedlogu zakona i u rukama regulatora potpuno kontroliranog od vlade dostojna je najgorih autoritarnih režima. Mora biti povučena. Državi koja bi primjenjivala takve odredbe jednostavno nema mjesta u Europskoj uniji,” rekao je tada glavni tajnik EFJ-a, Ricardo Gutierrez.

“Medijsku regulaciju treba provoditi tijelo neovisno o vladi i njegov cilj treba biti neovisnost, a ne kontrola medija,” podsjetio je.

“Diktatura”

Na uzbunu je u rujnu zazvonio i ukrajinski Nacionalni sindikat novinara rekavši da zakon predstavlja “najveću prijetnju slobodnom govoru u povijesti (ukrajinske) neovisnosti” i da bi njegovo usvajanje bacilo “sjenku diktature” na predsjednika Volodimira Zelenskog.

The Kyiv Independent piše da propisano predsjedniku Zelenskom i parlamentu u kojem većinu uživa njegova stranka daje ovlasti imenovanja u regulatorna tijela kakvo u Hrvatskoj predstavlja od države neovisna Agencija za elektroničke medije.

>>>Slobodoumni ljudi pitaju gdje je malj ‘sveca Hitlera’ kojeg štuju ukrajinski nacisti

Usvojeni je zakon a posteriori kritizirao i nadležni odbor parlamenta uz procjenu da zastupnici nisu dovoljno promislili o njegovim posljedicama, a osobito u kontekstu državne cenzure.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/EFJ/New York Times/Kyiv Independent

Comment here