PolitikaPreporučeno

Skok zaraza, pad hospitalizacija, ‘covid free’ toplice – dobre omikron vijesti iz Krapine

U Krapinsko-zagorskoj županiji potvrđene su 643 novozaražene osobe, jedna je umrla, broj hospitaliziranih nastavlja padati, ali broj novooboljelih i dalje snažno raste, rečeno je u petak na konferenciji županijskog Stožera civilne zaštite u Zaboku.

>>>Cunami omikrona zapljusnuo RH, donio rekordnih 17.489 zaraza: COVID-19 | 20. siječnja | detalji

Od 643 novozaražene osobe 274 su testirane brzim antigenskim testovima, a 369 PCR testovima. Oporavilo se 12 osoba i trenutačno su aktivna 3972 slučaja zaraze. U samoizolaciji su 3434 osobe.

Strelovit rast incidencije

Načelnik krapinsko-zagorskog Stožera civilne zaštite Stjepan Skuliber istaknuo je da broj novooboljelih u proteklih sedam dana na 100.000 stanovnika i dalje snažno raste.

“Prosjek u proteklih tjedan dana iznosi 2305, prošli petak bio je 1254, a tjedan dana prije toga 509. Govoreći o apsolutnim brojkama, u proteklih sedam dana bilo je 2870 novooboljelih, a u istom intervalu tjedan dana prije 1502,” rekao je Skuliber.

>>>Unatoč rekordnom broju zaraza osječki KBC radi ‘kao da nema epidemije’ | omikron

Ukupni broj hospitaliziranih nastavlja padati. Na covid odjelu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice trenutačno je šest pacijenata, a u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana 48, među kojima 12 na respiratoru.

“Broj hospitaliziranih ne raste, stabilan je ispod 50. Imamo po dva-tri prijema, i to su lakše kliničke slike“, rekao je ravnatelj zabočke bolnice Tihomir Vančina te dodao da je 57 djelatnika zaraženo ili u izolaciji.

“Ne baš pametne metode”

Epidemiologinja Bojana Mahmutović istaknula je da je omikron dominantna varijanta virusa s 90-postonim udjelom u Krapinsko-zagorskoj županiji.

>>>Danski znanstvenici: omikron bi mogao biti zadnji val, varijanta koja će nas uzdići iz pandemije

“I dalje je 10 posto delta varijanta, za koju znamo da je s težim kliničkim slikama, da češće zahtijeva hospitalizaciju. Metode koji neki zagovaraju, da se svi skupa zarazimo omikronom pa ćemo imati blaže kliničke slike, nisu baš pametne”, izjavila je Mahmutović.

>>>Rončević: broj hospitaliziranih ne korelira s visokim incidencijama | omikron

U Krapinsko-zagorskoj županiji potrošene su 151.493 doze cjepiva, a za 52,4 posto stanovništva cijepljenje je završeno.

Zaraze u školama skočile za oko 400%

Ravnateljica županijskog Doma zdravlja Nada Dogan rekla je da se u svim ambulantama provodi brzo antigensko testiranje, a liječnici ih provedu između 10 i 20 na dan.

U županijskim školama pozitivno je 850 učenika.

>>>Župan Stričak: s obzirom da nema nadriepidemiologa, nije proglašeno ratno stanje | COVID-19

“U odnosu na prošli tjedan, kada ih je bilo 184, to je povećanje oko 400 posto“, rekla je zamjenica krapinsko-zagorskog župana Jasna Petek.

Pozitivno je 158 djelatnika u obrazovanju. Dvije osnovne i dvije srednje škole su na on line nastavi. Od 822 razredna odjela u svim školama u Krapinsko-zagorskoj županiji 155 njih, ili 18 posto, radi po C modelu.

“Covid free” toplice

U vezi s današnjim rekordnim brojem novozaraženih, župan Željko Kolar ocijenio je da je jedino dobro što ne raste broj hospitaliziranih pacijenata.

>>>koliko je opasan omikron? (tag)

“Polako, ali sigurno idemo prema tome da ćemo, ako se nastavi ovaj pad, krajem sljedećeg tjedna zatvoriti covid odjel u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice te da će ona postati covid free“, rekao je Kolar te najavio ispomoć medicinskim sestrama u Općoj bolnici Zabok kako bi se krenulo s primanjima nezaraženih pacijenata koja su dosad bila odgađana.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] Skok zaraza, pad hospitalizacija, ‘covid free’ toplice – dobre… 21/01/2022 […]

Comments are closed.