PolitikaPreporučeno

Škoro: Hrvatska je zarobljena država

Miroslav Škoro; Foto: Foto: Lana Slivar Dominić/Hina

Potpredsjednik Hrvatskog sabora i predsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro u ime Kluba zastupnika Domovinskog pokreta u Hrvatskom saboru komentirao je rad Državnog odvjetništva RH i pritom iznio zanimljivu tezu o “dubokoj”, odnosno “zarobljenoj državi”.

Škoro je podsjetio kako je prije mjesec dana u ime Kluba zastupnika Domovinskog pokreta držao uvodni govor o Izvješću Predsjednika Vrhovnog suda o stanju sudbene vlasti u kojem je ukazao da  podneseno izvješće ne znači ništa i ne govori ništa budući ne upućuje ni na jedan bitan problem u radu sudova ili strukturni problem hrvatskog pravosuđa.

>>>Dalija Orešković podcrtala očitu i uznemirujuću – ‘duboku kompromitaciju DORH-a’: VIDEO

“Danas je pred nama slično statističko izvješće ali, poštovana Glavna državna odvjetnice, neću se toliko baviti analizom Vašeg izvješća, pa želim unaprijed naglasiti da moje primjedbe i govor nisu ni na koji način upućeni Vama osobno. Naglašavam da želim raspraviti strukturni problem koji nije počeo niti će završiti s gđom Zlatom Hrvoj Šipek,” rekao je.

Naveo je potom da su temelji institucionalnog okvira jedne zdrave, demokratske države slobodni izbori, profesionalna javna uprava kao servis građanima, neovisni sudovi i neovisno državno odvjetništvo i tijela kaznenog progona.

Znanstveno utemeljeni pojam duboke države”

“Rekao bi čovjek da dalje nema, a svi znamo da ima i da to zovemo različitim imenima, a najčešći izraz koji smo često čuli zadnjih dana u javnom prostoru jest: duboka država. U kakvoj je vezi pojam demokratske države utemeljene na poštivanju ljudskih prava i vladavini prava s pojmom tzv. duboke države?” zapitao se.

Taj trivijalizirani izraz, kaže, navodno je izmišljen na marginama populističke desnice, a zapravo je znanstveno utemeljeni pojam iz brojnih istraživanja o korupciji, a koristi se i u izvješćima Svjetske banke još od početka ovog tisućljeća, samo je tamo pravilno nazvan – zarobljena država.

>>>Škoro potpisao koaliciju sa Zelenom listom, naveo spinove i interese ‘duboke države’: VIDEO

“Hrvatska je upravo zarobljena država. Društvo koje je po svim izvješćima relevantnih međunarodnih organizacija, Vijeća Europe i Europske komisije, na samom dnu EU po sustavnoj korupciji u visokoj politici i javnoj upravi, od centraliziranih tijela vlasti do jedinica lokalne samouprave, te s najnižim povjerenjem građana i poduzetnika u poštenje i neovisnost javne uprave, sudova i državnih odvjetnika,” podsjetio je Škoro pa iznio glavne značajke i put do ostvarenja “zarobljene države”.

“Prvo valja ovladati javnom nabavom kako bi se tokovi novca u ekonomiji proslijedili u izabrane političke i gospodarske strukture; potom valja ovladati zapošljavanjem u javnoj upravi kako bi se osiguralo pravilno funkcioniranje korumpiranog sustava osobama koje ne propitkuju, ništa ne znaju i ne žele znati; treće je imenovanje sudaca kako bi se ovladalo procesima u sudstvu te četvrto imenovanjem državnog odvjetnika kako bi na taj način ovladali procesima u državnim odvjetništvima i drugim tijelima kaznenog progona i osigurali nekažnjivost izabranih struktura,” rekao je.

>>>Eurobarometar detektirao silno nepovjerenje, ovisnost i tromost hrvatskog pravosuđa

Doda je da, kad se ova četiri procesa privedu kraju, oko izabrane političke i gospodarske strukture nastaje ovisna klijentistička struktura koja ništa ne pita, šuti i biva za to nagrađena, a ta ovisna klijentistička struktura, htjela ili ne htjela, na izborima osigurava održavanje stanja zarobljene ili duboke države jer bez nje gube svoje povlastice.

Preporuka GRECO-a

Škoro je istaknuo kako je 2014. godine, GRECO, glavno antikorupcijsko tijelo Vijeća Europe, izdalo preporuku Republici Hrvatskoj za izmjenom izbora Glavnog državnog odvjetnika, upućujući primjedbu da postojeći sustav u kojem Vlada, de facto sam Predsjednik Vlade, odabire Glavnog državnog odvjetnika, ne jamči neovisnost državnog odvjetništva. Primjedba je ponovljena i u kasnijim izvješćima Vijeća Europa budući da Hrvatska nikad nije udovoljila preporuci GRECO-a.

>>>Negativna percepcija pravosuđa: Lora Vidović pozvala odgovorne da ‘ne guraju glavu u pijesak’

“Glavnu državnu odvjetnicu, dakle, izabrao je predsjednik vlade Andrej Plenković osobno, nakon formalnog igrokaza od intervjua, gdje je bez ijednog dana efektivnog radnog iskustva u pravnoj praksi, na sudu ili u odvjetništvu, procjenjivao kvalifikacije i rezultate rada kandidata za Glavnog državnog odvjetnika, osobe koja, za razliku od njega, ima desetljeća iskustva rada u odvjetništvu,” rekao je.

Posve uobičajeni mistični fenomeni u Slovenskoj 9

Napomenuo je i kako je Plenković odobrio imenovanje osumnjičenoj za primanje mita u aferi Krš-Pađene, ali i niz drugih rukovodećih kadrova različitih ministarstava, uglavnom članova stranke kojoj je gospodin Plenković predsjednik, a koji su kasnije i uhićeni, kao na primjeru ministra Ćorića i niza korupcijskih afera s kojima ga se povezuje.

“Zahvaljujući aferi Janaf, saznali smo i gdje se nalazi i sastaje jedan dio te političke i gospodarske strukture zarobljene države – u Slovenskoj 9″

>>>Možemo!: Ćorić, Aladrović i Butković potvrdili posjete ‘Klubu’, prešutjeli svrhu

Škoro je uvjeren kako se upravo na primjeru Slovenske 9 razotkrilo da pipci te gospodarske i političke strukture uistinu sežu upravo do one četiri temeljne institucije koje bi trebale biti stupovi zdravog demokratskog društva utemeljenog na vladavini prava, naposljetku u tom klubu se rado družio i predsjednik suda na kojem se nalazi najvažniji i najveći kazneni odjel za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u državi.

>>>Prepucavanje ‘narikatelja i šmrkavca, perfidnih i/ili lukavih’ čelnika RH | VIDEO

“Oko Slovenske 9 događali su se posve uobičajeni mistični fenomeni. Naime, kao i obično, prije početka same akcije procurile su informacije iz PNUSKOK-a, pa se osumnjičenik postupno rješavao kompromitirajućih dokaza, što je dovelo do spektakularne akcije izranjanja njegovih mobitela iz mulja Save, a tok novca je doveo prvo do prtljažnika u nekoj garaži, pa preko torbe za mačke direktno do stana zamjenice državnog odvjetnika,” podsjetio je.

>>>4,5 milijuna kuna u stanu supruga tužiteljice Mirele Alerić Puklin ‘privatni novac’ | odvjetnik

Škoro je nakraju odvagnuo kako su pored svih uhićenih, kojih se politička struktura zarobljene države lako može odreći kako bi stvorila privid funkcionirajuće demokracije i neometano nastavila dalje, ključni samo oni koji još uvijek nisu uhićeni niti će, dok je ovakav sastav vlasti, biti uhićeni.

“Sve drugo, kao i ovo izvješće koje je danas pred nama, je zapravo nevažno,” zaključio je čelnik Domovinskog pokreta.

Grabancijaš/Domovinski pokret