PolitikaPreporučeno

Skromnih 300 kuna po izbornom krugu za 38.454 osobe u 6409 biračkih odbora: DIP

Članovi biračkih odbora u Hrvatskoj za svoj će rad na provedbi izbora po izbornom krugu dobiti naknadu od 300 kuna, njihovi predsjednici po 350, a bit će im isplaćena po završetku predsjedničkih izbora, potvrdila je potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Vesna Fabijančić-Križanić.

Birački odbori imenuju se za svako biračko mjesto, na predsjedničkim izborima imaju po šest članova, predsjednika i dva člana i njihove zamjenike koji ne mogu biti članovi ni jedne političke stranke.

>>>Najviše je HDZ-ovih promatrača – 14.718, SDP-ovih je gotovo 9 tisuća: DIP

Za oba kruga predsjedničkih izbora u Hrvatskoj je angažirano po 6409 biračkih odbora, od čega 72 na posebnim biračkim mjestima: u vojsci,  zatvorima, na brodovima, u domovima socijalne skrbi.

Kad se taj broj pomnoži s brojem članova odbora dolazi se do brojke od 38.454 osobe.

Fabijančić-Križanić je suglasna kako je spomenuta naknada mala, no tumači kako je, s obzirom na broj angažiranih osoba, vrlo teško ishoditi proračunska sredstva da bi bila veća.

>>>U drugom krugu 3.860.095 birača, 5348 više nego u prvom: predsjednički izbori

Birački odbori, odnosno njegovi članovi su cijeli izborni dan u pogonu, predsjednik i njegov zamjenik i više od toga, jer prije izbornog dana moraju preuzeti izborne materijale, zatim urediti biračko mjesto i sl., kaže potpredsjednica DIP-a i naglašava da se “izbori u stvari dobivaju i gube na biračkim mjestima”.

Moguće rješenje za veće naknade, DIP je ponudio u prijedlogu jedinstvenog izbornog zakona. Predložili smo da se te naknade liše davanja koje idu iz primanja, poput prireza, onda bi se ukupan iznos proračunskih sredstava za izborna tijela mogao drugačije raspodijeliti, pa bi onda i povećati naknade za biračke odbore, kaže Fabijančić-Križanić.