Biznis i ekonomijaPreporučeno

‘Slaba likvidnost u SAD-u’: JPMorgan Chase & Co

JPMorgan Chase & Co u utorak namjerava održati telekonferenciju s klijentima o posljednjim kretanjima na tržištu dionica. “U svjetlu prilično nasilnog pada prinosa, inverzije krivulje i volatilnosti na tržištima dionice, mi razmatramo ulogu slabe likvidnosti i sustavnih tokova u pogoršanju stanja dioničkih tržišta,” piše u pozivnici za investitore JPMorgan Cross-Asset & Derivatives Strategyja.

Poziv stiže nakon što je 7. kolovoza uočena inverzija prinosa na američke državne obveznice, anomalija u kojoj dugoročne obveznice donose manje prinose od kratkoročnih. Kako podsjeća Reuters, inverzija je bez izuzetka prethodila svakoj recesiji u SAD-u u posljednjih pola stoljeća.

>>>Inverzija prinosa na američke državne obveznice

Vijest o “slabašnoj” likvidnosti je intrigantna i neočekivana budući da je američko tržište navodno preplavljeno novcem.

Anomalija se ponovila prošli tjedan što je izazvalo teško krvarenje američkih burzi i zabrinulo administraciju američkog predsjednika Donalda Trumpa. On je u prvoj reakciji optužio američku središnju banku da “jako jako kasni” s opuštanjem monetarne politike i pozvao na brzu akciju.

>>>Fed smanjio kamatne stope, Powell ‘iznevjerio’ Trumpa

Reuters doznaje da je predsjednik u srijedu razgovarao i s izvršnim ljudima tri najveće banke na Wall Streetu.

Administracija je u nedjelju u koordiniranom medijskom nastupu Trumpa i njegovih vodećih ekonomskih savjetnika američkoj javnosti rekla da je “strah od recesije neopravdan”. Predsjednik je u svojoj maniri naveo da ekonomiji ide “izvrsno dobro”.

>>>Ako je ekonomija super, zašto to ne osjećamo?: VIDEO

U čitavoj je pak predstavi najzanimljiviji hint o “slaboj likvidnosti” iz note JPMorgana. Bloomberg piše da je banka na likvidnost “lošu čak i za (ljetni) kolovoz” upozorila prije pet dana, a vijest je intrigantna i neočekivana budući da je američko tržište navodno preplavljeno novcem.

>>>S globalnih burzi u svibnju izbrisano više od dva bilijuna dolara

S druge strane, ona diskretno potvrđuje ono što već i ptiči znaju, novac koji središnje banke stvaraju za financijski sustav ostaje u financijskom sustavu i teško nalazi put u realnu ekonomiju.