PolitikaPreporučeno

‘Sloboda govora mora prevladati nasilje i fetve’: Wilders otvorio natjecanje u karikiranju Muhameda

Geert Wilders; Foto: Melanie Wenger/EP

Nizozemski protuislamski političar i gorljivi pobornik slobode izražaja Geert Wilders u subotu se prenuo iz sna i oživio svoj natječaj za najbolju karikaturu proroka Muhameda.

“Sloboda govora mora prevladati nasilje i islamske fetve,” napisao je lider najveće opozicijske stranke u parlamentu.

Slike proroka Muhameda tradicionalno su zabranjene u islamu kao idolopokloničke. Karikature većina muslimana smatra izrazito uvredljivima.

Wilders je od sličnog propitkivanja tolerancije odustao u kolovozu prošle godine nakon što je policija uhitila muškarca koji mu je zaprijetio smrću. Plan je također izazvao velike prosvjede u Pakistanu u organizaciji islamističke stranke Tehreek-e-Labbaik koja je muslimanske zemlje pozvala da prekinu veze s Nizozemskom.

>>>Nizozemska: gorljivi protumuslimanski populist Wilders ‘nokautiran’ iz EP-a

Slike proroka Muhameda tradicionalno su zabranjene u islamu kao idolopokloničke. Karikature većina muslimana smatra izrazito uvredljivima, podsjeća Reuters.

Danski list je 2005. godine objavio njegove karikature i izazvao demonstracije širom muslimanskog svijeta, zabilježeno je nekoliko pokušaja da se ubiju autor crteža Kurt Westergaard i urednik Jyllands-Postena.

Deset godina kasnije, par islamističkih napadača ubio je 12 ljudi u uredima časopisa Charlie Hebdo u Parizu, također poznatom po objavljivanju satiričnih karikatura o proroku.