PreporučenoTech

Slovačka upravo testira gotovo čitavu populaciju: COVID-19 | 31. listopad

Foto: Al Jazeera Balkans/YouTube

Lokalni mediji i agencije u subotu javljaju o dugačkim redovima ispred oko 5000 punktova za testiranje na koronavirus koji su ovog vikenda uz pomoć vojske otvoreni širom Slovačke u nastojanju da se testira većina od 5.5 milijuna stanovnika.

>>>Velika plima koronavirusa širom Europe | 8. listopad

Premijer Igor Matovič kaže da je strateški cilj pothvata identifikacija velikog broja oboljelih i njihova izolacija kako bi se izbjegao scenarij zaključavanja gospodarstva kakav se odigrava u dobrom dijelu Europe.

Slovačka je u subotu izvijestila o 2,573 nova slučaja, čime se ukupni broj do sad zaraženih popeo na 57,664, umrlo je ukupno 219 osoba.

Slovačka tvrdi da je ambiciozni projekt testiranja svih građana starijih od 10 godina najveći takav poduhvat u nacijama s usporedivom populacijom.

Umjesto PCR, vlasti koriste antigen testove čiji su rezultati, uz manju pouzdanost, gotovi za samo trideset minuta. Testiranje je besplatno i dobrovoljno, ali je vlada upozorila da će osobe koje odbiju test morati proći kroz prinudnu samoizolaciju.

>>>Testovi u Krapinsko-zagorskoj županiji kasne zbog ‘neracionalnosti’

“Svatko tko se želi testirati bit će poslužen. Nemojte ići na lokacije s dugačkim redovima… one će kasnije poslijepodne i sutra biti prazne,” napisao je Matovič na Facebooku.

>>>>Hrvatska je na dnu po broju testiranih građana: grafika

Protivnici strategije propituju troškove i uspješnost antigen testova, no vlasti su rekle da će za tjedan dana ponovno testirati većinu populacije kako bi strategija bila što uspješnija.

via Reuters