Biznis i ekonomijaPreporučeno

Slovenija prva članica Unije s dovoljno potpisa za bezuvjetni temeljni dohodak | peticija

Europska građanska inicijativa (ECI) za bezuvjetni temeljni dohodak 2020-21″ javlja da je Slovenija prva članica Europske unije čiji su građani predali dovoljno potpisa na nacionalnoj razini.

ECI, na snazi od 2007. godine, građanima i građankama Europske unije omogućuje predlaganje i/ili nametanje političkih tema i prioriteta kroz postupak prikupljanja potpisa. Riječ je o trenutno jedinom mehanizmu za prakticiranje izravne demokracije u Uniji.

Da bi pojedina inicijativa bila uspješna najmanje sedam članica mora prekoračiti nacionalni prag u broju potpisa koji je određen tako da se broj zastupnika Europskog parlamenta izabranih u pojedinoj državi članici pomnoži s ukupnim brojem zastupnika u Europskom parlamentu. Drugi je uvjet ukupno milijun potpisa.

>>>Britanski zastupnici, lordovi i vijećnici traže bezuvjetni temeljni dohodak

Inicijativa za bezuvjetni temeljni dohodak traži njegovo usvajanje na europskoj razini “kako bi se osigurala materijalna egzistencija svake osobe.”

Potpisnici od Europske komisije, za sad jedinog zakonodavnog tijela u EU-u, traže prijedlog za uvođenje temeljnog dohotka s ciljem smanjenja regionalnih neravnoteža, snaženja ekonomske, društvene i teritorijalne kohezije.

Inicijativa se poziva na zajedničku izjavu Europskog vijeća, Europskog parlamenta i Europske komisije iz 2017. godine prema kojoj će “EU i njegove države članice također podržati učinkovite, održive i pravedne sustave socijalne zaštite kako bi se zajamčio osnovni dohodak” u cilju borbe protiv nejednakosti.

>>>Isplate temeljnog dohotka za milijune ljudi počinju u svibnju: Španjolska

Peticiju (nemojte bit lijeni) je s 19. studenim potpisalo 558 ili 6.6% od 8460 Hrvata i Hrvatica čiji su potpisi nužni za prelazak praga u Hrvatskoj.

Foto: eci-ubi.eu

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima