PolitikaPreporučeno

Slovenija za oporavak od virusa dobila dvostruko manje novca od Hrvatske, lošije uvjete

Romana Tomc; Foto: EP

Predstavljenim planom Europske komisije za oporavak nakon pandemije Covida-19 pod nazivom  “EU sljedeće generacije” za Sloveniju je predviđeno 5,071 milijardi eura, objavili su u četvrtak slovenski mediji.

Većina slovenskih političara ocijenila je to kao veliku razvojnu priliku, uz neke rezerve vezane na odnos bespovratnih i kreditnih sredstava u ukupnom iznosu, prenose  slovenski mediji.

>>>U prijedlogu Komisije tri sigurnosne mreže, velebni novac za Hrvatsku: EU sljedeće generacije

Sredstva za oporavak u iduće četiri godine, namijenjena za Sloveniju, odgovaraju njenom udjelu u proračunu EU-a, a od 5,071 planiranih sredstava 2,579 milijarde eura činila bi, po prijedlogu, nepovratna sredstva, dok bi 2,492 milijarde Slovenija dobila u  obliku vrlo povoljnih  kredita koje će trebati vratiti kroz duže razdoblje.

Za Hrvatsku je istovremeno predviđeno dvostruko više novca, 7,3 milijarde u obliku bespovratnih sredstava i 2,65 milijardi kroz povoljne zajmove.

“Korak u pravom smjeru”

Slovenska je vlada prijedlog Komisija ocijenila “korakom u pravom smjeru”, uz interes da u sredstvima budućeg srednjeročnog europskog proračuna i dalje budu značajna sredstva za kohezijsku politiku i ruralni razvoj, a reagirali su i političari iz vladinih i oporbenih stranaka.

Reagirajući na predstavljanje plana koji još nema službeni karaktr, zastupnik u Europskom parlamentu Milan Zver, koji je član Slovenske demokratske stranke (SDS) premijera Janeza Janše, kazao je da čestita slovenskoj vladi na uspješnim pregovorima te da se potvrdilo kako “načelo solidarnosti u Europskoj uniji ipak postoji”.

Umjesto 60, 387 milijuna eura za Istarsku i Sisačko-moslavačku županiju: pravedna tranzicija

Slično misli i eurozastupnica iz iste stranačke grupacije Romana Tomc, koja je upozorila da sredstva za oporavak treba usmjeriti u prave programe kako bi Slovenija mogla nadoknaditi razvojni zaostatak za razvijenijim članicama, prenose slovenski mediji.

Eurozastupnik iz redova slovenskih Socijalnih demokrata (SD) Milan  Brglez razočaran je međutim “relativno niskim” iznosom koji je namijenjen Sloveniji u odnosu na druge članice, ali i odnosom bespovratnih i kreditnih sredstava za Sloveniju jer je taj odnos za neke druge članice dosta povoljniji.

Nasuprot njemu eurozastupnica Tanja Fajon, također članica slovenskih Socijalnih demokrata (SD) zadovoljna je i predviđenim sredstvima i omjerom bespovratnih sredstava i kredita za Sloveniju,  prenose mediji.

Grabancijaš/Hina