PolitikaPreporučeno

Slovenska vlada izvijestila da je Plenković supotpisao pismo o cjepivu

Andrej Plenković
Andrej Plenković; Foto: Denis Lovrović/EC

Slovenska je vlada u subotu u večernjim satima izvijestila da je hrvatski premijer nakon današnjih javnih kritika zbog propusta u zastupanju nacionalnih interesa supotpisao pismo koje su Europskoj komisiji i Europskom vijeću uputili lideri Austrije, Češke Republike, Bugarske, Slovenije i Latvije pozivajući na raspravu o neravnomjernoj disturbaciji cjepiva za COVID-19.

“Hrvatska nije zakinuta”

Na naknadni potpis su reagirali iz Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP), čiji je predsjednik Peđa Grbin ranije u subotu kritizirao premijera zbog “šutnje pred nepravdom”.

>>>Nacionalni lideri upozorili na nepravednu distribuciju cjepiva, Grbin prozvao Plenkovića

“Svjedoci smo kako u obranu hrvatskih interesa glasno i odrješito staje Sebastian Kurz, austrijski kancelar, dok se domaća javnost s pravom pita gdje je nestao premijer Andrej Plenković. On se vjerojatno izgubio negdje po briselskim hodnicima u strahu za svoju buduću karijeru, ne usuđujući se suprotstaviti apsolutno nikome.

Austrijski kancelar je upozorio na nejednakost, uzimajući kao primjer Hrvatsku koja dobiva manje cjepiva od drugih zemalja članica. No, hrvatski premijer ga u tome, potpuno neočekivano, nije podržao. Poručio je kako “Hrvatska nije zakinuta” i tako stao u obranu klike iz Bruxellesa, valjda zaboravljajući da on (još) nije predsjednik Europske komisije, već predsjednik hrvatske Vlade, i da treba brinuti za hrvatske interese, a račune polagati hrvatskim građanima,” navodi se u priopćenju objavljenom na stranicama SDP-a.

Iz stranke su podcrtali da je Plenković svoj potpis dodao ponukan kritikom, iliti post factum.

>>>Von der Leyen suočena s teškim pitanjima i kritikama eurozastupnika, Biljane Borzan | nabava cjepiva

“Nije li sramotno da javnost uporno mora podsjećati Andreja Plenkovića koji je njegov posao i da je glavna zadaća Vlade briga o hrvatskim građanima i njihovim interesima? Zar naša Vlada doista nije u stanju sama osmisliti i poduzeti nešto čime će pomoći ljudima ove zemlje, već uvijek moramo biti na začelju i slijediti druge? Sitni političko-ulizivački interesi jednog pojedinca ne smiju biti iznad prava naših sugrađana na cjepivo, prava na zdravlje. Prava na život!” pišu iz SDP-a.

Comments (1)

  1. […] i nekoliko zemalja srednje i istočne Europe, među kojima i Hrvatska, traže korektivni mehanizam za distribuciju cjepiva protiv covida-19 u Europskoj […]

Comments are closed.