PolitikaPreporučeno

Smijenjeni Tolušić, Žalac i Murganić – u Vladi 6 novih ministara: Hina

Gabrijela Žalac i Tomislav Tolušić; Foto: Hina/YouTube

Hina javlja da je završila izvanredna sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, a nakon izlaska iz zgrade potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić potvrdio je da je jedan od smijenjenih ministara i izjavio da će ga zamijeniti dosadašnja državna tajnica Marija Vučković koja će nastaviti “isti ili još bolji posao”.

Iz Vlade odlaze i ministrice Gabrijela Žalac i Nada Murganić.

Ostavke su u posljednjim danima podnijeli ministar uprave Lovro Kuščević i državne imovine Goran Marić, dok je ministrica vanjskih i europskih poslova dobila prestižno mjesto glavne tajnice Vijeća Europe zbog čega prekida svoj ministarski mandat.

Po neslužbenim informacijama Hine, umjesto ministrice regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabrijela Žalac na tu bi funkciju trebao doći Marko Pavić, sadašnji ministar rada i mirovinskog sustava, kojega bi na tom mjestu zamijenio šef Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Josip Aladrović.

Umjesto ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nade Murganić nova ministrica trebala bi biti saborska zastupnica Vesna Bedeković.

Mario Banožić bit će predložen za novog ministra državne imovine, a dosad  je vodio Ured državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Prema neslužbenim informacijama, potpredsjednici Vlade trebali bi biti ministri financija i unutarnjih poslova Zdravko Marić i Davor Božinović.

Ministricu vanjskih i europskih poslova zamijenit će veleposlanik u Njemačkoj Gordan Grlić-Radman.

Premijer  je prošli tjedan najavio da da će za novog ministra uprave predložiti Ivana Malenicu, dekana Veleučilišta u Šibeniku.

Nakon sastanka u HDZ-z, premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković nije se obratio novinarima, nego će to učiniti nakon sastanka s koalicijskim partnerima u Banskim dvorima, koji bi trebao početi u 20,30 sati.

Sudeći prema izjavama ususret sastanku, HDZ će dobiti njihovu potporu za predloženu rekonstrukciju.

Pratite nas na Google vijestima