PolitikaPreporučeno

Snimka sugerira prvo uništenje Leopard 2A4 tenka

Twitterom se u poslijepodnevnim satima četvrtka širi videozapis nedavnog okršaja Ukrajinaca u protuofenzivom djelovanju koji sugerira da su Rusi na području Novopokrovke u oblasti Zaporožje uništili najmanje jedan od znamenitih i dragocjenih Leoparda 2A4, glavnih borbenih tenkova njemačke proizvodnje čija je prosječna cijena između 13 i 15 milijuna eura.

>>>Lista zapadnjačkog vojnog hardvera, smrtonosne pomoći za Ukrajinu

Vijest je “potvrdio” korisnik s nazivom “Ukraine Weapons Tracker” (engl. Praćenje oružja u Ukrajini) koji se u dosadašnjem tijeku rata pokazao dobro informiranim zbog čega uživa veliku sljedbu od 850 tisuća ljudi.

Gubitak su potom prepoznali i drugi, uključujući izričito proukrajinske izvore.

Točan broj Leopard 2 tenkova koje je od saveznika dobila Ukrajina predmet je nagađanja. Forbes je u travnju izvijestio da je zavjetovano 85 primjeraka iz različitih serija, no pouzdanih informacija o tome koliko ih je isporučeno ili aktivno na bojišnici nema.

>>>Dionica proizvođača Leoparda kroz godinu skočila za 170%

Ukrajina u četvrtak još uvijek inzistira da njezino očito propitivanje ruske obrane ne predstavlja početak dugoočekivane protuofenzive, no ruski i proruski izvori, službeno ili neslužbeno, navode ili bilježe velike gubitke ukrajinskih oružanih snaga.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (2)

  1. […] Snimka sugerira prvo uništenje Leopard 2A4 tenka 08/06/2023 […]

  2. […] pokušaju proboja je izgubljen Leoparda 2A4 i devet […]

Comments are closed.