PolitikaPreporučeno

Socijaldemokrat Scholz sve izgledniji nasljednik Merkel | izbori u Njemačkoj

Olaf Scholz; Foto: European Union

Olaf Scholz, kandidat Socijaldemokrata (SPD) za kancelara Njemačke u petak je napravio veliki korak prema nasljeđivanju Angele Merkel i započeo službene pregovore o formiranju vladajuće koalicije sa Zelenima i poduzetništvu sklonim Slobodnim demokratima (FDP).

Očekuje se da bi stranačka vijeća zeleno svjetlo za  “semafor koaliciju”, nazvanu prema bojama triju stranaka, mogla dati do kraja vikenda.

Zeleni i FDP ostavili su mogućnost pregovora i koalicije s konzervativcima (CDU/CSU) čija bi vladavina nakon 16 godina mogla okončati, no ankete sugeriraju da većina građana podupire promjenu centra iz desnog u lijevi. Reuters bilježi da su pojedini lideri umjerene desnice već odustali od pokušaja formiranja vlasti.

>>>Njemačka: SPD ‘čvrsto pretpostavlja’ da će formirati vladu, CDU/CSU najavio unutarstranačke izbore

“Moguć je novi početak s tri stranke u zajedništvu,” izjavio je Scholz na tiskovnoj konferenciji.

“Želimo raditi toliko dobro da ponovno budemo izabrani,” dodao je kasnije u nastupu na RTL televiziji tijekom kojeg je još jednom podcrtao da su porezne olakšice za osobe s niskim primanjima i bolje plaće okosnice njegove vizije.

“Ako bi se stranke koje su toliko različite mogle dogovoriti oko zajedničkih izazova, onda bi to bila prilika za ujedinjenje čitave zemlje,” rekao je ususret snaženju intenziteta pregovora lider FDP-a Christian Lindner čija je stranka svjetonazorski udaljena od ulijevo usmjerenih Zelenih i SPD-a.

Planirana ruta

Reuters uz uvid u dokumente izvještava da su stranke postigle suglasje oko velikih točaka rasprave poput preuzimanja središnje uloge u transatlantskom partnerstvu i NATO savezu ili potrebe daljnjeg snaženja Europske unije.

“Mogu s potpunom sigurnošću reći da će to biti proeuropska vlada,” rekla je o ishodu izbora i pregovora Merkel. “I to je važna poruka za partnere iz EU-a.”

Carsten Nickel iz Teneoa, konzultanta za političke rizike, kaže da dosadašnja ruta koju su prihvatili dionici u pregovorima sugerira “manje fleksibilnosti” oko reforme fiskalnih pravila Europske unije čiju je manjkavost razotkrila pandemija koronavirusa. Takvo je gledište komplementarno s fiskalnim konzervativizmom FDP-a.

>>>FDP vidi legalizaciju kanabisa i malošto drugo u koaliciji sa SPD-om/Zelenima | izbori u Njemačkoj

Dokumenti istovremeno otkrivaju da bi stranke mogle prihvatiti trajnu ulogu europskog fonda za oporavak od pandemijom izazvane krize, što bi bio korak prema “fiskalnoj uniji” koju dugo zazivaju pojedine europske stranke i nacije, uključujući SPD.

“Obećavajuća ruta”

Nekolicina ekonomista rekla je da “planiranu rutu” triju stranaka nalazi obećavajućom, ponajviše zbog zavjeta o ustezanju od oporezivanja i deklariranoj predanosti poticanju javnih i privatnih investicija.

Stranke su, među ostalim, već dogovorile izlazak i zatvaranje svih ugljenokopa do 2030. godine i korištenja 2% teritorija za vjetrofarme na kopnu i moru. Zavjetovano je i da će sva prigodna krovišta biti opremljena solarnim pločama, a vrijeme potrebno za ishođenje dozvola od gospodarskog interesa prepolovljeno.

“Ovo treba biti koalicija reforme i napretka koja će ovo desetljeće pretvoriti u desetljeće obnove,” rekla je o pregovorima supredsjedateljica Zelenih, Annalena Baerbock.

Pratite nas na Google vijestima