PreporučenoTech

Softverski div Google predstavio hrpu novog hardvera: Pixel

Google je u utorak na njujorškom eventu predstavio četvrtu generaciju pametnih telefona iz serije Pixel koji nude interakciju bez dodirivanja zaslona, prvi laptop s umjerenom cijenom, prve bežične slušalice i osvježene inačice u recenzijama hvaljenog WiFi routera i zvučnika iz porodice “Nest”.

>>>Google lansirao moćnu virtualnu turu: ‘Versajska palača je vaša’

Detalji o novom Pixelu 4 ‘cure’ već mjesecima, pa su iznenađenja izostala, a jedina je prava novost cijena od 799 dolara za inačicu od 5.7 inča (14.5 cm) i 899 dolara za XL zaslon od 6.3 inča.

Kako smo najavljivali, Google je tržištu ponudio prvi telefon u kojem se pojedine radnje, poput listanja web stranica ili fotki u galerijama mogu izvršiti bez dodirivanja zaslona. Isporučena je i moćna kamera za koju je na eventu rečeno da može uhvatiti zvjezdano nebo, “čak i Kumovu slamu”, što teško ili nikako ne polazi za lećama aktualnoj konkurenciji. Google je u prijašnjim generacijama Pixela visoko podigao ljestvicu za noćne fotografije i ona je s četvorkom dignuta još više.

Pixel 4 dolazi s novim zaslonom od 90hz koji je dosad bio ekskluzivan na premium uređaju OnePlus 7 Pro. Brzina osvježavanja garantira upečatljivo “mekšu” i ugodniju šetnju sadržajem na zaslonu, ali i snažniju potrošnju baterije. Google je rekao da se značajka moći upaliti ili ugasiti ručno.

Potvrđena je i mogućnost otključavanja telefona licem za koju je navedeno da je “najbrža i najsigurnija” na aktualnom tržištu.

>>>Google s mjesečinom i više od 107,000 ogledala iscrtao portret Margaret Hamilton

Od neočekivanih novosti, četvrta generacija Pixela posjeduje zasad jedinstvenu sposobnost detekcije automobilskog sudara i automatskog kontaktiranja hitne pomoći.

Pixel Buds

Google je predstavio novi par Pixel Buds slušalica s početnom cijenom od 179 dolara. Sluške na tržište dolaze s proljećem i s “adaptive sound” tehnologijom koja, ako poželite, automatski regulira glasnoću ovisno o okolišu.

Buds sad koriste dalekosežnu bluetooth vezu pa pametni telefon može biti u kući dok kosilicom jurcate po dvorištu ili čistite bazen. Osvježeni su i zvučnici i senzori, a sve bez dodatne težine.

Pixelbook

Googleov novi Pixelbook, nazvan Pixelbook Go, stiže s preporučenom cijenom od 649 dolara i lakša je verzija originalnog prijenosnog računala. Zaslon je veličine 13.3 inča, a baterija može izdržati do 12 sati.

Novo kućište je od magnezija i ima “valovito dno” za ugodnije držanje.

Lansiranje Stadiae 19. studenog

Kompanija je najavila da će uslugu streaminga videoigara Stadia započeti pružati 19. studenog. Tehnologija će za 10 dolara mjesečno omogućiti uživanje u vrhunskoj grafici bez potrebe za vrhunskim grafičkim karticama i drugim skupim hardverom. Korisnici servisa će moći kupiti i poseban kontroler.

Google Assistant

Google je iza scene sustav za prepoznavanje govora i razumijevanje modela svog asistenta smanjio s originalnih 100GB na samo 0.5GB i premjestio direktno na telefon što značajno smanjuje latenciju i omogućuje korištenje pojedinih značajki pomoćnika offline. Na eventu je rečeno da aplikacija za snimanje razgovore transkribira u gotovo realnom vremenu, a dobiveni tekst se potom može pretraživati, indeksirati i organizirati.

Portal 9to5Google ima video novog Google Assistanta u akciji na Pixelu 4 i piše da se on čini “pametnijim i svjesnijim” te obavlja napredne i/ili složene zadatke.