PolitikaPreporučeno

Šojgu komentirao ‘čin očajnika’: Ukrajina u tri dana izgubila 3.715 vojnika, 52 tenka…

Ruska vojska u posljednjim je danima odbila sve ukrajinske pokušaje pokretanja “dugoobećavane ofenzive”, rekao je u utorak ruski ministar obrane Sergej Šojgu čije je gledište da je velik gubitak ljudstva i mehanizacije Kijev naveo na razaranje brane u Novoj Kahovki kako bi snage razmještene nizvodno preusmjerio na druge dijelove bojišnice.

Ministar je uništenje ustave nazvao “činom očajnika”.

Grabancijaš prenosi kronologiju TASS-a temeljenu na njegovim izjavama i procjenama.

4. lipnja: dvije ukrajinske mehanizirane brigade pokušale su napredovati u pet pravaca, ali “neprijatelj nije uspio ni u jednom” već je “pretrpio značajne gubitke:” 300 ljudi, 16 tenkova i 26 borbenih oklopnih vozila te 14 kamiona.

>>>Neuspjeli pokušaj ukrajinskog proboja u Zaporožju | TASS

5. lipnja: Kijev je pokrenuo pet brigada u sedam pravaca, ali je zaustavljen te je pretrpio još veće gubitke: više od 1600 ljudi i 28 tenkova, uključujući osam tenkova Leopard i tri tenka na kotačima AMX-10, kao i 136 drugih dijelova borbene opreme, uglavnom strane proizvodnje.

>>>Ukrajinski ubodi i psyops – fokus na Bahmutu | ukrajinska protuofenziva

“Neprijatelj nije postigao svoje ciljeve i pretrpio je značajne i neusporedive gubitke,” rekao je Šojgu uz pohvalu ruskim vojnicima.

“Postrojbe 433. mehanizirane pješačke pukovnije, 127. mehanizirane pješačke divizije, te 37. i 60. mehanizirane pješačke brigade istaknule su se u borbi, pokazavši veliku izdržljivost i snagu.”

Nerazmjerni gubici

Ministar je naveo da su Ukrajinci u tri dana borbenih operaciji izgubili do 3.715 ratnika, 52 tenka i 207 oklopnih borbenih vozila, 134 kamiona, 48 poljskih topova, kao i pet zrakoplova, dva helikoptera i 53 drona.

Prema njegovim tvrdnjama, ruski su gubici neizmjerno manji: “Prilikom odbijanja neprijateljske ofenzive ukupno je poginuo 71 pripadnik Združene skupine snaga, a ranjeno 210 pripadnika. Iz službe je izbačeno 15 tenkova, devet borbenih vozila pješaštva, dva kamiona i devet topova.”

Šojgu je neuspjehe Ukrajinaca povezao s rušenjem brane, uz procjenu da se Kijev na potez odlučio kako bi prema sjeveru usmjerio snage razmještene u oblasti Herson.

“Nakon neuspjeha u svojim napadačkim akcijama, u cilju jačanja svog potencijala, neprijatelj namjerava prebaciti jedinice i opremu iz Hersona u područje svojih ofenzivnih akcija, čime će značajno oslabiti svoje položaje u Hersonu.”

>>>‘Demoralizacija’, propitivanje ruske obrane širom istočne bojišnice | ukrajinska protuofenziva

Dodao je da su ukrajinske snage na zapadnoj obali rijeke Dnjepar zauzele obrambene položaje i da je brana sabotirana kako bi spriječila “ofenzivne operacije ruske vojske”.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (3)

  1. […] Šojgu komentirao ‘čin očajnika’: Ukrajina u tri dana izgubila 3.715 … 08/06/2023 […]

  2. […] Šojgu komentirao ‘čin očajnika’: Ukrajina u tri dana izgubila 3.715 … 08/06/2023 […]

  3. […] >>>Šojgu komentirao ‘čin očajnika’: Ukrajina u tri dana izgubila 3.715 vojnika, 52 t… […]

Comments are closed.