Biznis i ekonomijaPreporučeno

Šok terapija Javiera Mileia kroti cijene, podbada prosvjede | VIDEO

Argentina je u svibnju zabilježila najnižu inflaciju od 2022. godine, pokazali su u četvrtak službeni podaci.

Cijene su na mjesečnoj razini porasle za 4.2% i sada su u padu peti mjesec zaredom, ukazujući da bespoštedne mjere štednje neoliberalnog liebertarijanca Javiera Mileia donose rezultate.

Mjesečna stopa inflacije u prosincu je iznosila 25%.

Podaci su, prvi put od sredine 2023., pokazali i usporavanje godišnje inflacije koja se u svibnju spustila na 276.4%.

Miraž

Reuters piše da mnogi Argentinci još ne osjećaju statistiku i ciče pod pritiskom astronomskih cijena hrane, komunalnih usluga i prijevoza. Minimalna plaća od 234.315 pezosa (243 eura) za mnoge je nedostatna.

“Još uvijek ne shvaćam kako je moguće da inflacije ide dolje,” komentirala je u trgovini s prehrambenim proizvodima u predgrađu Buenos Aires 65-godišnja umirovljenica Silvia Castro.

“Porezi su jako skupi, usluge i benzin su skupi, osiguranje je skupo, socijalni rad (zdravstveno osiguranje) trebalo je ići dolje ali je ostalo isto ili poskupjelo.”

Slično je svjedočanstvo ponudila i 53-godišnja trgovkinja Laura Basualdo, rekavši da mnogi ljudi muku muče kako bi kupili temeljne potrepštine.

“Ja sam trgovkinja i često vidim kupce s druge strane koji, jasno, ako im moje cijene ne odgovaraju, odlaze tražiti druge ponude,” rekla je. “Ovih dana svi moramo kupovati uokolo. To je užasno, novac u našim džepovima postojano je sve tanji, sve manji i manji. Ovih je dana dojam da je prehrana luksuz.”

Vatrene ulice

Podaci o kroćenju inflacije stižu nakon što je Senat u poznim satima srijede zaključio maratonsko vijećanje i s jednim glasom (37/36) proglasio jednogodišnje izvanredno stanje u gospodarstvu koje predsjedniku Mileiu daje široke ovlasti u raspuštanju saveznih agencija i privatizaciji javnog sektora.

Koktel zakona, za koji mnogi drže da je otrovan, generalno smanjuje socijalne i mirovinske izdatke, odnosno prava.

“Večeras je trijumf za argentinski narod i prvi korak prema oporavku naše velebnosti,” napisao je Milei na X-u. Ovo su “najambicioznije zakonodavne reforme u posljednjih 40 godina.”

S druge strane, senator Mariano Recalde koji je glasao protiv paketa, novinarima je rekao da reforma tržišta rada naciju “vraća u prošlo stoljeće kada zaposlenici nisu imali nikakva radnička prava”.

Glasanje je popraćeno silovitim i nasilnim prosvjedima u velikim gradovima.

“U igri su životi argentinskog naroda,” rekao je prosvjednik i socijalistički lider Luis D’Elia. “Ovaj otrov je u Argentini propao nekoliko puta, i mi nećemo dozvoliti da se ovo nastavi.”

Grabancijaš/Reuters/Al Jazeera


Povezane vijesti