PolitikaPreporučeno

Šokantna incidencija u Konavlima, stezanje mjera u Dubrovniku i 4 općine: COVID-19 | 26. veljače

Županijski stožer civilne zaštite zatražio je od Nacionalnoga da se za grad Dubrovnik i općine Ston, Dubrovačko primorje, Župu dubrovačku i Konavle ne popuštaju mjere već zbog nepovoljne epidemiološke situacije postrože, rečeno je na konferenciji za novinare u petak u Dubrovniku.

>>>Mutacija koronavirusa B.1.1.7. potvrđena u Hrvatskoj | Ministarstvo zdravstva

Postrožene mjere, koje će vrijediti od 1. do 13. ožujka, uključuju zabranu održavanja svih javnih događanja i okupljanja na kojima je prisutno više od 15 osoba (dosad ograničenje do 25), a na privatnim okupljanima i svečanostima može biti prisutno najviše do osam osoba iz najviše dva različita kućanstva (prije do deset). Poslodavcima se preporučuje organizacija rada od kuće, odnosno u smjenama te uvođenje kliznog radnog vremena gdje god je takva organizacija rada moguća, a stožerima jedinica lokalne samouprave s područja Dubrovačko-neretvanske županije nalaže se provoditi pojačani nadzor mjera.

Katastrofalna incidencija u Konavlima

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Mato Lakić istaknuo je kako se ubrzano povećava broj zaraženih, posebno u Konavlima.

Kumulativno 14-dnevna incidencija je u Konavlima narasla sa 1108 na 2565, što je povećanje od 130 posto. U Župi dubrovačkoj je u istom razdoblju zabilježen je rast sa 360 na 912, što je 150 posto, rekao je Lakić. U Dubrovniku je zabilježeno povećanje od 44 posto.  U Dubrovačkom primorju  incidencija je porasla sa 184 na 461 a u  Stonu sa 40 na 121. “Usporedbe radi na razini Dubrovačko-neretvanske županije to je porast od 71 posto, s 309 na 529”, rekao je i  dodavši kako su brojke na Korčuli i Neretvi ipak puno niže.

>>>14-dnevna incidencija u Konavlima skočila sa 128 na 1108 slučajeva, zatvaraju se škole i vrtići

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić  je rekao kako osim brige za zdravlje sugrađana treba voditi računa i o pripremi turističke sezone.

“Povećan broj zaraženih opterećuje dubrovačku bolnicu i zato smo odlučili zatražiti postroženje. U crvenoj smo zoni, daleko od žute kao i zelene koja nam je potrebna za pripremu sezone”, naglasio je Dobroslavić.

>>>ECDC očekuje značajni porast zaraza i smrtnih slučajeva: COVID-19 | procjena rizika

Načelnik županijskog stožera civilne zaštite Joško Cebalo pozvao je na razumijevanje jer su nove mjere nužne kako bi se sačuvali životi i osigurali uvjeti za turističku sezonu.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković rekao je kako su se svi lokalni čelnici složili s novom odlukom stožera.

>>>Irski uslužni sektor ostaje zaključan do sredine ljeta | premijer

“Jasno mi je da su se građani umorili od socijalnog distanciranja i svega što nosi covid. Vjerojatno će na ovakve odluke biti puno kritika. Moramo se pripremiti za turističku sezonu“, izjavio je Franković.

Pitanje bez odgovora

Načelnik Općine Konavle Božo Lasić istaknuo je kako ne misli da su se Konavljani nešto drugačije ponašali.

“Malo mi je čudno sve. Je li ovo neki novi soj virusa možda, ne znam, to mora struka dati odgovor”, rekao je načelnik Lasić.

Načelnik Općine Dubrovačko primorje Nikola Knežić istaknuo je kako se i toj općini dogodio blagi skok.

„Zamolio bih građane da ne idu drugamo, gdje će se možda popuštati mjere, i da smanje kretanje kako se bolest ne bi nastavila širiti”, rekao je Knežić.

‘Britanski soj’ potvrđen kod igrača Hajduka i u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić ranije je u petak istaknula da je do sada zaraza britanskim sojem u Hrvatskoj potvrđena kod dva igrača Hajduka.

>>>Snažno žarište ‘britanskog soja’ okinulo strah u Njemačkoj | COVID-19

“Isto tako, u dva uzorka koji su poslana iz Dubrovačko-neretvanske županije su također dokazani britanski sojevi,” rekla je.

Britanski soj koronavirusa slovi kao do 70 ili više posto zarazniji od prijašnjih inačica. Sama naznaka njegove pojave u zdravom je dijelu Europske unije provocirala snažno stezanje epidemioloških mjera, a gdje nije, posljedice su bile razarajuće.

Grabancijaš/Hina

Comments (1)

  1. […] Nimalo zanimljivo, odluka je donesena usprkos bolno očitim propustima u testiranju, netočnom i netransparentnom izvještavanju o dnevnom broju zaraza i bespoštedno jasnim upozorenjima iz Dubrovačko-neretvanske županije, odnosno iz Konavala gdje je kumulativna 14-dnevna incidencija u dva tjedna porasla sa 128 na 1108 slučajeva, te potom sa 1108 na 2565 slučajeva. […]

Comments are closed.