PreporučenoTech

Šokirajte se neznanstvenom fantastikom iza odluke američkih regulatora da cijepe najmlađe

Rochelle Walensky; Foto: public domain

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u subotu su odobrili primjenu cjepiva protiv bolesti COVID-19 za djecu staru između šest mjeseci i pet godina.

Blagoslov savjetnika CDC-a bio je jednoglasan, roditeljima su ponuđena mRNK cjepiva Pfizer/BioNTecha i Moderne.

>>>Florida prva u SAD-u protiv cijepljenja djece | COVID-19

“Zajedno sa znanošću koja predvodi juriš, mi smo poduzeli još jedan značajan korak naprijed u borbi naše nacije protiv COVID-19. Mi znamo da milijuni roditelja i skrbnika jedva čekaju da cijepe svoju mladu djecu i s današnjom odlukom to mogu,” napisala je u izjavi za javnost direktorica centara Rochelle Walensky. “Hrabrim roditelje i skrbnike s pitanjima da razgovaraju sa svojim liječnikom, sestrom ili lokalnom ljekarnom kako bi naučili o dobrobiti cjepiva i važnosti zaštite svoje djece cijepljenjem.”

Umirujuće i uznemirujuće činjenice

Grabancijaš roditeljima koji promišljaju o cijepljenju djece donosi jednu umirujuću i nekolicinu uznemirujućih znanstvenih činjenica.

>>>‘Korist ne nadilazi rizike’: Švedska djecu staru 5-11 godina čuva od eksperimentalnog cjepiva

Prvo, koronavirus štedi djecu, što je utvrđeno rano u pandemiji kroz niz studija objavljenih u uglednim znanstvenim žurnalima, uključujući Lancet. Navedeno je opetovano potvrđeno prilikom suočavanja s različitim sojevima koronavirusa, uključujući zloglasnu deltu.

>>>Izrael: prirodni imunitet superioran cjepivu, Pfizer značajno manje učinkovit protiv delta soja

Zdrava djeca čiji imunitet nije narušen, aktualnu, omikron inačicu virusa pobjeđuju s istom lakoćom s kakvom se hrvaju s običnom hunjavicom, što je pak u skladu sa spoznajom da je omikron preuzeo dijelove genetičkog koda prehlade.

Drugo, možebitno uznemirujuće ili šokantno, američki su regulatori odluku donijeli na temelju istraživanja i/ili tvrdnji samih proizvođača cjepiva. Reuters bilježi da je u slučaju Moderne riječ o kliničkom ispitivanju provedenom na uzorku većem od 5,000 subjekata koje je pokazalo da je učinkovitost cjepiva u sprječavanju simptomatske manifestacije bolesti u djece stare između šest mjeseci i dvije godine bila 50.6% a za djecu staru od dvije do šest godina 36.8%.

>>>Vlasti nude ‘oslobađanje’ docijepljene djece od samoizolacije | covid ćudoređe

Svjetska zdravstvena organizacija ne odobrava primjenu cjepiva čija je učinkovitost manja od 50%, niti preporučuje cijepljenje djece.

Neznanstvena fantastika

Kada je riječ o Pfizeru, odluka američkih regulatora odlazi u sferu dubokog moralnog i etičkog propadanja i neznanstvene fantastike budući da kompanija uopće nema relevantnih podataka jer još nisu ispunjeni niti najrudimentarniji uvjeti.

>>>Savjetodavno tijelo u UK protiv cijepljenja zdrave djece stare od 12 do 15 godina

Pfizer je na temelju 10 simptomatskih slučajeva odvagnuo da je učinkovitost u priječenju zaraze 80.3% no tvrtka ima poteškoće u ispitivanju zbog malenog broja simptomatskih manifestacija bolesti među djecom.

Pfizer će konačnu procjenu donijeti nakon što uspije pronaći 21 simptomatsku zarazu među subjektima pokusa.

Pfizer i Moderna posjeduju goleme zalihe cjepiva koje naveliko propada širom svijeta, uključujući Hrvatsku.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima