PreporučenoTech

Sony za 3.6 milijardi dolara preuzima Bungie, tvorce Destinyja

Scena iz videoigre Destiny 2/Bungie

Sony Interactive Entertainment preuzima Bungie, originalnog tvorca izrazito lukrativne serije videoigara “Halo” i multiplayer uspješnice “Destiny” u dealu vrijednom 3.6 milijardi dolara.

“Bungie danas započinje naše putovanje kroz koje će postati globalna multimedijska tvrtka za zabavu,” najavila je američka kompanija u objavi na blogu.

>>>Pronađite Halo, pobijedite u ratu | najava

Novo okrupnjavanje stiže nakon što je Microsoft u siječnju osupnuo industriju s kolosalnim, 69 milijardi dolara vrijednim preuzimanjem Activision Blizzarda u čijem se portfelju nalaze brojni evergrini.

Konsolidacija

“Iako je ovo jedna od Sonyjevih najvećih akvizicija ikad, iznos koji je Microsoft platio daje kontekst žestokoj konkurenciji u sektoru,” komentirao je Piers Harding-Rolls, analitičar gaminga pri Ampere Analysis.

>>>Microsoft zaključio 7.5 milijardi $ vrijedno preuzimanje ZeniMax Medie, legendarne Bethesde

U konsolidaciji industrije sudjeluje i teškaš Take-Two u čijem je posjedu šašavo profitabilan serijal Grand Theft Auto. Kompanija je u novu godinu ušla s 11 milijardi dolara vrijednom akvizicijom Zynge specijalizirane za izradu mobilnih videoigara, uključujući famozno popularni “FarmVille”.

>>>Stillfront grupa preuzima Nanobit

Bungie je nekoć bio u portfelju Microsofta, prije nego što se u 2007. godini otrgnuo i zaplovio neovisnim vodama. Objave kompanija otkrivaju da će s “ulaskom u novu obitelj” on zadržati autonomiju i svoju upravu kojom će predsjedati izvršni direktor Pete Parsons.

Na krilima pandemije

Kompanija je uzgred najavila i regrutiranje talenta za početak rada na nastavku Destinyja koji, uzgred rečeno, slove kao ponajbolje i najprofitabilnije multiplayer igre u povijesti. Prvi je dio u prvih pet dana zaradio 325 milijuna dolara. Bungie je prije preuzimanja procijenio da treći nastavak neće izaći na tržište prije 2025. godine, no taj se rok očito mijenja.

>>>Ubisoft zabilježio rekordno tromjesečje, rezervacije porasle za 119.7%

Industrija videoigara generalno je dobro prošla u pandemiji tijekom koje je samoizolaciju i “zaključavanja” olakšala mnogima. Reuters piše da je sektor ove godine na putu prema novim povijesnim rekordima kroz konsolidacije i inicijalne javne ponude vrijedne 150 milijardi dolara.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima