Biznis i ekonomijaPreporučeno

Soros upozorava na krah Unije, poziva na izdavanje trajnih obveznica

Milijarder George Soros (89) je putem svoje zaklade prenio gledište da bi se Europska unija mogla raspasti uslijed pandemije novog koronavirusa ukoliko se ne odluči za radikalne oblike financiranja poput trajnih obveznica kod kojih nema roka dospijeća i glavnica se nikada ne vraća nego samo kamata.

Veteran rizičnih ulaganja drži da će šteta koju je odgovor na virus napravio gospodarstvu eurozone “potrajati dulje nego što većina ljudi misli” i da brza evolucija i mutacija virusa umanjuju izglede za pronalazak pouzdanog cjepiva.

>>>Soros upozorio na Jensa Weidmanna, manjkavost spitzenkandidata

U takvim okolnostima on predlaže izdavanje trajnih obveznica za kakvima je Britanija posegnula da bi financirala rat protiv Napoleona. Prema njegovom mišljenju one su nužne za opstanak Unije.

“Ako EU nije u stanju to razmotriti sada, možda neće biti u mogućnosti preživjeti izazove s kojima je trenutno suočen,” naveo je Soros prema transkriptu dostavljenom medijima. “To nije teoretska mogućnost; to može biti tragična zbilja,” odvagnuo je.

Soros, koji je slavu stekao okladom protiv britanske funte u 1992. godini, promišlja da su trajne obveznice nužne zbog uvjeta kreditiranja članica Unije koji značajno osciliraju usprkos nastojanima Europske središnje banke da “poravna teren”. On je rekao da bi EU za izdavanje takvih obveznica trebao zadržati vrhunski “AAA” kreditni rejting i imati nadnacionalnu moć oporezivanja.

Budući da je potonji zahtjev politički neizvediv, milijarder procjenjuje da bi i sama autorizacija oporezivanja na EU razini bila dovoljna garancija investitorima.

“Postoji rješenje,” rekao je. “Porezi trebaju biti samo autorizirani; oni ne trebaju biti implementirani.”

>>>Soros: čini se da su Zuckerberg i Trump u nekoj vrsti dogovora o uzajamnoj pomoći

Upitan o Brexitu, Soros je rekao da je osobito zabrinut za Italiju gdje u kontekstu odgovora na epidemiju snaže pozivi za izlazak iz EU-a. “Što bi ostalo od Europe bez Italije?” upitao je. “Opuštanje pravila o državnoj pomoći koje favorizira Njemačku, osobito je nepošteno prema Italiji koja je već bila ‘bolesnik’ Europe i nakon toga se našla najsnažnije pogođena s COVID-19,” dodao je.

Soros je u 1947. godini pobjegao iz Mađarske nakon što su tamošnju vlast konsolidirali komunisti te se našao u Londonskoj školi ekonomike. Njegov Quantum Fund je u 1992. godini ostvario golem profit kladeći se da je britanska funta precijenjena u odnosu na njemačku marku, podsjeća Reuters. Njegove su aktivnosti britansku vladu natjerale da funtu povuče iz Europskog tečajnog mehanizma u čiju bi verziju 2.0 Hrvatska trebala ući u drugoj polovici 2020. godine.