Biznis i ekonomija

S&P britansko zaduživanje revidirao iz ‘stabilnog’ u ‘negativno’

London; Foto: Pete Linforth/Pixabay

Agencija za procjenu rejtinga Standard & Poor’s u petak je revidirala ocjenu britanskog javnog duga i zaduživanja iz “stabilnog” u “negativno” uz obrazloženje da će fiskalni planovi i porezne olakšice produbiti dužnički teret.

>>>Britanija najavila povijesne porezne olakšice i veliko zaduživanje – £ pala, investitori zbrisali

Britanski ministar financija Kwasi Kwarteng u rujnu je najavio fiskalne mjere koje će državnom eraru uskratiti oko 45 milijardi funti, istovremeno je zavjetovao snažnu i skupu potporu domaćinstvima i biznisima suočenima s povijesnim inflatornim pritiscima i erozijom životnog standarda.

Funta se neposredno nakon objave srušila od slabosti ali se oporavila nakon što je Banka Engleske u srijedu lansirala izvanredni program kupnje državnih obveznica i signalizirala da će u studenom nastaviti sa značajnim stezanjem monetarne politike iako aktualne procjene sugeriraju da će Otok dobar dio, ako ne i čitavu 2023. godinu provesti u dubokoj recesiji.

>>>Engleska banka najavila cjelogodišnju recesiju

S&P se posljednjom odlukom stavio u ekvilibrij s drugim vodećim agencijama, Moody’s i Fitch.

“Naša osvježena fiskalna prognoza predmet je dodatnih rizika, primjerice, ako se ekonomski rast Ujedinjenog Kraljevstva pokaže slabijim uslijed daljnjeg propadanja gospodarskog okoliša ili ako se cijena zaduživanja za vladu poveća više od očekivanja,” napisali su u obrazloženju iz S&P-a koji prognozira da će Britanija u dolazećim mjesecima iskusiti tehničku recesiju uz pad bruto domaćeg proizvoda za 0.5% u 2023. godini.

Britanija će nove službene procjene daljnjeg kretanja javnog duga objaviti krajem studenoga.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters