Biznis i ekonomija

S&P Global ugledao početak ‘blage’ recesije u europodručju

Foto: HNB/Handout

Poslovna aktivnost u europodručju u studenom je nastavila propadati peti mjesec zaredom, sugerirajući uranjanje u blagu recesiju.

Združeni indeks menadžera nabave (PMI) S&P Globala, prihvaćen kao dobro mjerilo gospodarskog zdravlja, u studenom se popeo na 47.8, s 47.3 u listopadu.

>>>Indeks za europodručje bilježi uvertiru u zimsku recesiju | S&P Global

PMI koji propituje stanje u dominantnom, uslužnom sektoru, zasebno se spustio tek zericu, s 48.6 u listopadu na 48.5 u studenom i na najniže razine od početka 2021. godine.

PMI ljestvica seže od 0 do 100, srednja vrijednost je 50 i označava ‘status quo’, vrijednosti ispod 50 pad (sažimanje), a iznad 50 rast (širenje) u sektoru. 

Formula:
PMI = (P1 * 1) + (P2 * 0.5) + (P3 * 0)
Varijable:
P1 = postotak odgovara koji javljaju o popravljanju situacije
P2 = postotak odgovora koji javljaju da je stanje nepromijenjeno
P3 = postotak odgovora koji javljaju o pogoršavanju situcije

‘Tehnička recesija’ podrazumijeva dva uzastopna mjeseca kontrakcije ili negativnog gospodarskog rasta.

“Peti uzastopni mjesec pada outputa koji signalizira PMI povećava izglede da eurozona klizi u recesiju,” rekao je glavni poslovni ekonomist S&P Global Intelligencea, Chris Williamson.

>>>Industrijska recesija u europodručju | S&P Global

“Ipak, pad trenutačno ostaje tek skroman, s popuštanjem ukupne stope sažimanja u studenom, sada izgleda da će regija vidjeti (kvartalni) pad BDP-a za samo 0.2%.

Popuštanje pritiska

S&P u pratnji ankete podcrtava da je stopa inflacije u europodručju prema preliminarnim podacima objavljenima prošlog tjedna u studenom bila manja od očekivane i pala na 10.0%, što izaziva ufanje u popuštanje inflatornih pritisaka.

>>>Teška gospodarska depresija u Britaniji | S&P Global PMI

“Budući da ispitivanja također donose znakove vrhunca inflacije, ometanje potražnje zbog rastućih cijena također bi trebalo početi popuštati u nadolazećim mjesecima,” rekao je Williamson čije je očekivanje da bi recesija, ukoliko zime ne bude ozbiljna, “mogla biti oboje, kratka i relativno blaga.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters

Comments (1)

  1. […] >>>S&P Global ugledao početak ‘blage’ recesije u europodručju […]

Comments are closed.