PreporučenoTech

SpaceX dobio dozvolu za suborbitalno testiranje ‘Zvjezdobroda Mk1’: Musk

Nakon uspješnog testa raketnog modula “Starhopper” Elon Musk i njegova kompanija SpaceX ubrzavaju jurnjavu prema gornjim sferama atmosfere i najavljuju prvi let “orbitalnog Zvjezdobroda“.

>>>Idemo

Business Insider doznaje da je kompanija od američke Federalne komisije za komunikacije (FCC) zatražila i dobila dopuštenje za proširenje lansirne rampe i svojih postrojenja u Boca Chici na jugu Texasa. Musk je dobivanje dozvole potvrdio 10. rujna na Twitteru.

Prema komunikaciji s FCC-om, SpaceX u sljedećem testu Zvjezdobrodom “orbitalne-klase” želi doseći suborbitalnu visinu od 22,5 km uz kontrolirani povratak na platformu za slijetanje. Kompanija još nije otkrila veličinu testne inačica, Musk je ranije najavio da će prve izvedbe broda imati promjer od 9 i visinu od 118 metara.

Musk se, nakon poigravanja s drugim projektima, uključujući Hyperloop, prošle godine ponovno fokusirao na SpaceX, podijelio hrpu otkaza, razdrmao menadžment i podsjetio da prve komercijalne letove “broda koji će čovječanstvo odvesti na Mars” želi u 2021. godini. On je u posljednjim danima sugerirao da bi testnu inačicu, Starship Mk1’s, mogao predstaviti na svemirskom eventu 28. rujna.

Datum testa još nije potvrđen, no SpaceX priželjkuje let do ili na 13. listopada.