PolitikaPreporučeno

‘Spalite sve’: Poljska se guši u smogu rata

Prekarni klinci iz rudnika Hughestown, Pennsylvania, 1911. Foto: Lewis Hine, courtesy of Library of Congress/Ilustracija

Reuters je u četvrtak objavio uvid u poteškoće s kojima se u kontekstu rata u Ukrajini, sankcija i odmjeravanja Zapada i Rusije suočavaju o ruskim energentima ovisni Poljaci.

Reportaža bilježi da se građani pod inflatornim pritiscima i u izostanku alternativa griju svime što im dođe pod ruku, uključujući “prljava” goriva ili smeće.

>>>Zima dolazi: Italija temperaturu u stanovima spušta na 19 ℃, u industriji 2 stupnja manje

O razmjerima krize svjedoči detalj iz sela Olpinij na obroncima Karpata gdje je u posljednjim tjednima zagađenost zraka ponajveća na svijetu, četiri puta veća od zakonskih normi.

Seoce je 20. studenoga, prvog dana u kojem se temperatura spustila ispod nule, iskusilo koncentraciju nečisti i nezdravih čestica (PM 2.5) kakva je uobičajeno rezervirana za najzagađenije metropole svijeta.

Situacija je slična u čitavoj općini u kojoj je ugljen glavni izvor grijanja, a 40% stanovništva koristi zastarjele peći, kolokvijalno nazvane “pušači” jer emitiraju otrovna isparenja.

>>>S Njemačkom koja ‘živi iznad svojih mogućnosti’ solidarna Španjolska odbacila štednju plina

Piotr Kleczkowski, profesor Sveučilišta AGH Krakow specijaliziran za zaštitu okoliša, procjenjuje da će ratom uvjetovano dokidanje zabrane fosilnog ogrijeva u oblasti Tkaczuk ove zime rezultirati preuranjenom smrću 1.500 osoba.

S lošeg na gore

Glavni je krivac jeftini lignit koji daje tri puta manje energije od crnog ugljena dok ispušta pet puta više žive, i nekoliko puta više sumpora i pepela. Njegovo spaljivanje u zatvorenim prostorima snaži rizik od astme, raka pluća, srčanog zastoja i moždanog udara.

Situacija “postaje još gora: s više sumpora u zraku, živa lakše ulazi u naša pluća,” rekao je Kleczkowski uz podsjetnik da se dva elementa rado spajaju u zagađenom zraku.

Poljska je slovila kao jedna od nezagađenijih europskih zemalja i prije rata, ali su nastojanja nadnacionalnih i nacionalnih političara da smanje potrošnju prljavih goriva u domaćinstvima osujećena životnim standardom.

>>>Ugljen je ovih dana isplativiji od prirodnog plina | zelena tranzicija

Loša se situacija pogoršala nakon što je Rusija s krajem travnja Poljskoj uskratila opskrbu plinom u odgovoru na zdušnu podršku Varšave Kijevu.

“Spalite sve”

Vlada pod upravom stranke Zakon i pravda (PiS) na krizu je odgovorila suspenzijom dvogodišnje zabrane paljenja lignita i drugog ugljena čije se emisije u kućnim pećima ne mogu učinkovito zaustaviti.

Opuštena su i ograničenja na prodaju izrazito nečiste i nezdrave jalovine i troske od uglja uvedena u 2018. godini u nastojanu da se smanji smog.

>>>Putin upozorio Zapad na ‘bez pretjerivanja katastrofalne posljedice’ sankcija

Lider PiS-a, Jaroslaw Kaczynski, u rujnu je građanima Nowy Targa, znamenitog i zloglasnog po lošoj kvaliteti zraka, rekao da pale sve što stignu i požele.

“Trebalo bi spaliti sve osim guma ili sličnih stvari, jer se to kod nas nažalost događa,” rekao je. “Poljsku jednostavno treba grijati”.

Kontekst

Reuters navodi da oko 80% ugljena koji se u Europskoj uniji koristi za grijanje izgara u Poljskoj. Nacija je nestašicu tog energenta počela trpjeti u travnju, kada je postala prva članica EU-a koja je zabranila uvoz ruskog ugljena, uobičajeno naširoko korištenog u ruralnim i siromašnijim područjima.

Cijene su se nakon embarga povećale četiri puta, zalihe su razgrabljene ususret zimi zbog čega su preprodavači u državnom vlasništvu započeli s redukcijama i ograničavanjem prodaje.

>>>EU kaznio Poljsku s pola milijuna eura dnevno: ‘Nećete dobiti ni centa’

Očajni, Poljaci su novi izvor lignita kroz ljeto potražili u Češkoj Republici.

“Interes poljskih kupaca je ogroman,” rekao je češki trgovac ugljenom, Dan Bernat, čije je sjedište u Libunu udaljenom 35 kilometara od granice s Poljskom. “Ponekad traže apsurdne količine, pune kamione ili 10, 15 tona, što mi ne možemo zadovoljiti.”

Priuštivost

Cijena crnog ugljena u Poljskoj ovih se dana vinula u nebo, pa tri tone, količina koju prosječno kućanstvo uobičajeno potroši kroz sezonu grijanja, košta između 10.000 i 12.000 zlota (od 2.131 do 2,690 eura) u poredbi s prosječnom mjesečnom neto plaćom od 5.000 zlota (1.067 eura).

Cijena prljavog i nezdravog lignita, istovremen je oko 10 puta manja, što izaziva pomamu.

>>>Putin: Zapad će se ‘smrznuti poput vučjeg repa iz bajke’

Poljska rudarska i energetska tvrtka PGE navodi da su kupci u takvim okolnostima u prva četiri tjedna nakon odobrenja prodaje ugrabili 21.000 tonu lignita.

“Ne mogu si priuštiti crni ugljen,” rekao je poljoprivrednik Kazimierz Kujawski zatečen ispred Belchatowa, golemog rudnika lignita u središnjoj Poljskoj gdje je došao preuzeti šest tona lignita, najveću dozvoljenu količinu za privatne kupce.

Akutne posljedice

Najgore prolaze domaćinstva za koje je preskup i lignit. Pojedini stanovnici u očaju pale sve odreda, uključujući smeće koje prema profesoru Kleczkowski proizvodi još više kancerogena.

Iako lokalne vlasti i policija pokušavaju spriječiti praksu, pojedinci se pozivaju na riječi lidera PiS-a, Kaczynskog, oko čega se vode i sudski postupci.

>>>Webom tutnja provokativni propagandi spot Gazproma: Zima će biti velika | VIDEO

“U atmosferu pumpamo tvari koji su mnogo štetnije od onog što smo vidjeli u posljednjih 12 mjeseci,” konstatirao je Kleczkowski.

“Ako se temperature ispod nule vrate, vidjet ćemo vrlo visoke razine onečišćenja: razine na kojima se mogu pojaviti akutne posljedice, uključujući moždane udare.”

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] ‘Spalite sve’: Poljska se guši u smogu rata 09/12/2022 […]

Comments are closed.