PolitikaPreporučeno

Spaljivanje Kurana izazvalo pobunu muslimana u švedskom gradu Malmu: VIDEO

Foto: Sleuth Media/YouTube

Južni švedski grad Malmö u petak je zadesila vatrena i nasilna pobuna muslimana nakon što su pripadnici krajnje desnice na ulici spalili kopiju Kurana.

Prosvjednici su na policiju bacali što im se našlo pri ruci, palili gume i uništavali imovinu.

>>>‘Tvrdolinijaši’ koji su u 2020. spalili Kuran izazvali nove nemire u Švedskoj | VIDEO (14. travanj 2022.)

“Mi situaciju nemamo pod kontrolom ali aktivno radimo na uspostavljanju kontrole,” rekao je za Reuters glasnogovornik policije. “Mi vidimo povezanost onog što se događa sada i onog što se dogodilo prije,” dodao je.

Dnevni list Aftonbladet navodi da je u petak u Malmu protuislamska struja organizirala nekolicinu performansa, uključujući spaljivanje Kurana i šutiranje Kurana nogama u maniri nogometne utakmice na javnom trgu.

Povod za protuislamske prosvjede je odluka švedskih vlasti da zabrane dolazak Rasmusa Paludana, lidera danske krajnje desne stranke “Stram kurs(Tvrda linija).

Očekujući zabranu ulaska, Paludan je najavio protuislamske evente u dijelovima grada s velikim brojem imigranata. Iz stranke su rekli da je to “najmanje što mogu činiti za pomoć okupiranim švedskim enklavama”.

“Naša švedska braća bivaju istrijebljena u svojoj vlastitoj zemlji, najmanje što možemo učiniti kako bismo im pomogli je da se pojavimo u jednoj od njihovih okupiranih enklava i kažemo naše iskreno mišljenje o Kuranu,” napisao je Paludan. “Kuran će gorjeti u (četvrti) Rosengardu”.

Malmö ima veliku useljeničku muslimansku populaciju te se već godinama bori protiv percepcije da pojedine četvrti degradiraju u “geta” koja je bolje izbjegavati. Grad je u 2008. godini pogodila izrazito nasilna pobuna muslimana i islamista nakon što je vlasnik zgrade odbio produljiti najam “Udruženju islamske kulture”.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima