Biznis i ekonomija

Španjolska predlaže porez na ugljik u uvozu struje

Pedro Sánchez
Pedro Sánchez; Foto: Etienne Ansotte

Španjolska vlada pozvala je Europsku uniju da razmotri mogućnost uvođenja poreza na ugljične plinove ispuštene u proizvodnji uvezene struje kako bi zaštitila europske interese i napravila iskorak u ostvarivanju ciljeva zaštite okoliša.

EU bi trebao iskoristiti aktualne pregovore o dugoročnom proračunskom okviru za pokretanje “prave rasprave” o uvođenju takvog poreza, napisale su u pismu europskim dužnosnicima španjolska ministrica energetike Teresa Ribera i ministrica za proračun Maria Jesus Montero.

>>>Sanchezovi socijalisti pozicionirani za ključna mjesta europskih institucija

Pismo je adresirano na povjerenika EU-a za zaštitu klime Miguela Ariasa Canetea i na povjerenika za poreze i carine Pierrea Moscovicija.

Španjolska je nekada izvozila struju proizvedenu iz obnovljivih izvora u Maroko da bi 2018. godinu prema izvješćima više španjolskih medija zaključila na poziciji neto uvoznika struje proizvedene u termoelektranama u toj sjevernoafričkoj zemlji.

“Carine su tradicionalan izvor proračunskih prihoda pa bi se porez na ugljik za uvezenu struju savršeno uklopio u tradicionalan pristup EU-a tim pitanjima”, stoji u pismu španjolskih ministrica koje je Reuters dobio na uvid.

Cilj je ograničavanje uvoza struje iz Maroka: El Pais

Ujedno bi takav porez pomogao Europi da učvrsti svoju industrijsku politiku i osigura ravnopravan položaj na globalnim tržištima, ističu španjolske dužnosnice.

“Bude li Europa u konačnici uvozila robu proizvedenu uz niže standarde zaštite klime, njezin dobar rezultat u vidu smanjene emisije (štetnih plinova) bit će neutraliziran ili čak nadmašen emisijama u zemljama-proizvođačima”, upozoravaju.

Španjolski dnevnik El Pais piše da je svrha prijedloga ograničavanje uvoza struje iz Maroka ali ministrice u pismu poimence ne navode nijednu zemlju, primjećuje Reuters.

“Na krilima pobjede”

Nedjeljna pobjeda na izborima za Europski parlament dala je krila premijeru Pedru Sanchezu koji priželjkuje veći utjecaj Španjolske u odlučivanju na razini Europske unije, posebno kada su u pitanju klimatske promjene, tumači Reuters.

Zahvaljujući dobrom izbornom rezultatu stranka premijera Sancheza vjerojatno će imati najviše zastupnika u klubu socijalista u EP-u, dodaje agencija.

EU planira do 2030. ograničiti emisiju ugljičnog dioksida za 40 posto u odnosu na razinu iz 1990. godine.