Biznis i ekonomija

Španjolski premijer pozdravio Bankia-Caixabank spajanje, pozvao na daljnje okrupnjavanje sektora

Pedro Sánchez; Foto: European Union

Španjolski premijer Pedro Sanchez u ponedjeljak je pozdravio planove o spajanju privatnog zajmodavca Caixabanka i Bankie u državnom vlasništvu, rekavši da je to dobro za ekonomiju i pozivajući na nastavak okrupnjavanja u financijskom sektoru.

Banke su prošlog četvrtka najavile pregovore čiji je cilj stvaranje najvećeg zajmodavca u Španjolskoj s ukupnom imovinom procijenjenom na 600 milijardi eura. Izvori su za Reuters rekli da očekuju brzo postizanje dogovora.

>>>Europske banke suočene s 400 do 800 milijardi eura ‘loših’ kredita: izvješća

“Mislim da postoji dobar temelj da ovo bude pozitivna operacija za španjolsku ekonomiju,” rekao je Sanchez u intervjuu za TVE, ocijenivši da je prva reakcija tržišta dobra. Vijest o spajanju je pogodovala dionicama obje banke. “U smislu veličine, španjolski financijski sektor mora napraviti još nekoliko koraka naprijed,” dodao je.

Španjolska je od financijske krize s izvorištem u 2008. godini prošla kroz značajnu konsolidaciju i okrupnjavanje sektora. Broj zajmodavaca je s 55 pao na 12, no regulatori u eurozoni redovito pozivaju na daljnja spajanja sa svrhom smanjenja troškova.

>>Profit HSBC-a pao 33%, broj najavljenih otpuštanja skočio s 10 na 35 tisuća

Sanchez je upozorio da deal ovisi o procjeni vlade koja će pažljivo proučiti njegove uvjete kako bi maksimizirala vrijednost državnog udjela u novostvorenom zajmodavcu.

Reuters navodi da je jedno od ključnih pitanja dug Bankie iz 2012. godine kad su ju porezni obveznici iskupili s 22.4 milijarde eura od kojih je do sad vraćeno 3.3 milijarde. Analitičari drže da će država novac lakše naplatiti ako pripajanje bude uspješno, jer će za dug odgovarati veći entitet.

>>>Diskretno izumiranje europskog bankarskog sektora: Refinitiv datastream

Prema procjenama utemeljenima na tržišnoj vrijednosti dviju banaka od prošlog četvrtka, državni udjel u Bankia bi moga s 61.8% pasti na oko 14%, dok bi novi glavni dioničar, zaklada Caixabank, u novom zajmodavcu imao udjel od oko 30%.