Biznis i ekonomija

Španjolski uslužni sektor cvjeta, industrija stagnira: PMI   

Zahvaljujući snažnoj domaćoj potražnji i postojanom ekonomskom rastu aktivnosti španjolskog sektora uslužnih djelatnosti u ožujku su poskočile najviše u posljednjih godinu dana, pokazalo je u srijedu objavljeno istraživanje IHS Markita.

Indeks menadžera nabave (PMI) za uslužni sektor u ožujku je iznosio 56.8 posto, što je najbolji rezultat od veljače prošle godine i značajno iznad razine od 55 posto koju su prognozirali analitičari u anketi Reutersa.

>>>Ubrzava urušavanje proizvođačkog sektora u Njemačkoj: PMI

Indeks novootvorenih biznisa je s 54.1 posto u veljači također poskočio na 55.9 posto u ožujku prkoseći usporavanju u jezgri eurozone i političkoj nesigurnosti uzrokovanoj brexitom.

Markit ističe da su sektorske neuravnoteženosti u Španjolskoj još uvijek izražene, “sa snažnim performansama uslužnih djelatnosti i prigušenijim proizvodnim sektorom”.

>>>Svibanj produbio industrijsku recesiju eurozone: PMI

Srodna anketa objavljena u ponedjeljak pokazuje da se španjolska manufaktura prošli mjesec vratila rastu nakon što je u veljači pala ispod razine od 50 posto. Markit proizvodne aktivnosti u ožujku karakterizira “stagnantnima uslijed izazovnog međunarodnog okoliša koji utječe na potražnju.”

PMI ljestvica seže od 0 do 100, srednja vrijednost je 50 i označava ‘status quo’, vrijednosti ispod 50 pad (sažimanje), a iznad 50 rast (širenje) u sektoru. 

Formula:
PMI = (P1 * 1) + (P2 * 0.5) + (P3 * 0)
Varijable:
P1 = postotak odgovara koji javljaju o popravljanju situacije
P2 = postotak odgovora koji javljaju da je stanje nepromijenjeno
P3 = postotak odgovora koji javljaju o pogoršavanju situcije

‘Tehnička recesija’ podrazumijeva dva uzastopna mjeseca kontrakcije ili negativnog gospodarskog rasta.