PolitikaPreporučeno

SPD preuzeo ‘jasan mandat’, krenuo u pregovore o formiranju vlade | izbori u Njemačkoj

SPD slavi rezultate izbora u Njemačkoj; Foto: Guardian/YouTube

Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) u ponedjeljak je započela pregovore o kreiranju trostranog savezništva koje će prvi put nakon 2005. godine konzervativce gurnuti u oporbu.

Kandidat SPD-a za kancelara i aktualni ministar financija Olaf Scholz novinarima je rekao da će koaliciju graditi sa Zelenima i liberalnim Slobodnim demokratima (FDP).

>>>izbori u Njemačkoj (tag)

“Ono što ovdje vidite je jako sretan SPD,” rekao je 63-godišnji bivši gradonačelnik Hamburga veselim pobornicima u sjedištu svoje stranke u Berlinu, stežući buket crvenog i bijelog cvijeća. “Glasači su bili izrazito jasni… Oni su ojačali tri stranke – SPD, Zelene i FDP – stoga je to jasan mandat koji su dali građani ove zemlje – ove tri stranke trebaju formirati sljedeću vladu.”

Prema privremenim rezultatima i nakon obrade velike većine glasačkih listića SPD je iz nedjeljnih izbora izašao s podrškom 25.7% birača, ispred Kršćansko-demokratske unije i Kršćansko-socijalne unije (CDU/CSU) za koje je glasalo 24.1% sudionika. Zeleni imaju 14.8% a FDP 11.5% glasova.

Strujanje ulijevo

Snažan oporavak SPD-a, čijem je rejtingu naštetila “neprirodna” koalicija s konzervativcima stiže nakon što je ljevica lani dobila izbore u Sjedinjenim Državama. Umjerena lijeva struja ranije je ovog mjeseca preuzela vlast i u Norveškoj.

>>>CDU najlošiji u poraću: ‘SPD se vratio. Tamo smo gdje pripadamo’ | izbori u Njemačkoj 2021.

Scholz je u nedjelju izjavio da novu koaliciju želi formirati prije Božića, ali je njegov rival, 60-godišnji Armin Laschet najavio da će CDU/CSU pokušati isto iako je konzervativna unija zabilježila najlošiji rezultat ikad.

Izgledi da će u dolazećoj vladi jedan od dionika biti biznisu i poduzetništvu sklon FDP u ponedjeljak je ohrabrila investitore i poduprla njemačke dionice.

>>>Laschet trpi ismijavanje i poruge nakon blamaže na biračkom mjestu | izbori u Njemačkoj 2021.

Radikalna Ljevica, slijednica Komunističke partije, iz izbora je izašla sa samo 4.9% podrške, odnosno s nedovoljno mandata da bi sudjelovala u pregovorima o vlasti.

“Iz perspektive tržišta, dobra je vijest da je koalicija ljevice matematički nemoguća,” rekao je Jens-Oliver Niklasch, ekonomist LBBW-a, dodavši da druge stranke imaju dovoljno zajedničkog za pronalaženje kompromisa. “Osobnosti i ministarska mjesta na kraju će vjerojatno biti važnija od politika.”

>>>FDP vidi legalizaciju kanabisa i malošto drugo u koaliciji sa SPD-om/Zelenima | izbori u Njemačkoj

Zeleni iZeleni i FDP kasno su u nedjelju rekli da će prije pregovora sa SPD-om i/ili konzervativcima međusobno razgovarati o područjima od interesa, kompromisu.

Ako Scholz uspije formirati koaliciju postat će tek četvrti kancelar SPD-a nakon Drugog svjetskog rata i prvi otkako je Merkel preuzela vlast od Gerharda Schrödera 2005. godine, navodi Reuters.

Pratite nas na Google vijestima